Fotomontage: Patrik Sandell

Det var den skalbaggesamlande konstnären Karl Axel Pehrson som 1964 fick i uppdrag att formge ett svenskt filmpris. Han hämtade inspiration från naturen och skapade en Guldbagge, som han beskrev så här: ”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens”.

Sedan hösten 2004 är det konstsmeden Patrik Sandell från Hjälsta i Uppland som står för tillverkningen av Guldbaggen. Grundformen är densamma men varje Guldbagge är ett unikt konstföremål.

Att tillverka en Guldbagge tar ungefär tio timmar, exklusive ytbehandling och lackning. Först klipps baggens fem huvuddelar ur den 1 millimeter tjocka kopparplåten och därefter skåldrivs delarna och formas sedan mot de fixturer som ger baggen dess form.

Efter grovklippning glödgas kopparen i flera omgångar för att formas och svetsas samman. När kroppen är klar får den fötter och spröt, som består av 3 mm koppar som svetsas på den 1 mm tjocka kroppen. Därefter tvättas och lackeras den för att få sitt rätta skimmer.

Under bakkroppen på Guldbaggen finns en text ingraverad: “Guldbaggen: komisk, tragisk, bisarr, praktfull – som filmens kontrastrika värld. Dess skimrande flykt – den löpande filmremsan.”

Varje Guldbagge förses också med en graverad platta där mottagarens namn och vinnarkategori finns angivet.

Klicka här eller på bilden för att se processen fångad på film, direkt från Guldbaggens verkstad!