Guldbaggen

Foto: Johan Bergmark

När är nästa Guldbaggegala, vilka personer har varit värd för Guldbaggen och vilka priskategorier finns det egentligen? Här hittar du svar på några vanliga frågor om Guldbaggen.

Vad är Guldbaggen?

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris som Svenska Filminstitutet delar ut för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året.

När är nästa Guldbaggegala?

Nästa Guldbaggegala äger rum 15 januari 2024.

Var är nästa Guldbaggegala?

Nästa Guldbaggegala äger rum på Cirkus i Stockholm.

Kan jag se Guldbaggegalan på TV?

Ja, galan direktsänds i SVT1 och på SVT Play.

När avslöjas årets nomineringar?

Guldbaggenomineringarna för filmåret 2023 kommer att presenteras i mitten av december (datum meddelas senare).

Vilka priskategorier finns?

Guldbaggen delas ut i 18 kategorier inklusive Hedersguldbaggen. På Guldbaggegalan utdelas dessutom barnfilmspriset Gullspira och Guldbaggens publikpris. Läs mer om Guldbaggens olika priskategorier.

Hur kan jag se vilka som genom åren vunnit eller blivit nominerade i en viss kategori?

I Guldbaggens arkiv visas alla priser på alla galor sedan den första, uppdelade efter år, från 1964. Se arkivet här.

Hur länge har Guldbaggen delats ut?

De första Guldbaggarna delades ut i september 1964, under det som då kallades för filmbalen. Tre Guldbaggar delades ut och Ingmar Bergman belönades med den första Guldbaggen för bästa regi (för Tystnaden), Ingrid Thulin fick Bästa kvinnliga skådespelare för sin insats i Tystnaden och Keve Hjelm för Bästa manliga skådespelare för sin insats i Kvarteret Korpen.

Vad är baggen gjord av?

Guldbaggen väger ca 1,2 kilo och alla guldbaggar tillverkas för hand genom en komplicerad process där man driver den i koppar, och därefter tvättar och lackerar den för att den ska få sitt rätta skimmer. Läs hur en Guldbagge blir till i artikeln Så tillverkas en Guldbagge.

Vad heter konstnären som har skapat Guldbaggen?

Karl Axel Pehrson. Läs mer: Guldbaggen – ett tungt pris.

Vilka filmer är kvalificerade för nominering?

Svenska spel- och dokumentärfilmer som har haft premiär under det gångna kalenderåret och har en visningstid på över 60 minuter kan bli nominerade. Filmerna ska vara lanserade på biograf med öppna visningar i minst 7 dagar, och/eller omfattas av betygsindex. För att en film ska betraktas som svensk fordras det att den har en svensk huvudproducent med ett svenskt majoritetsägande, en så kallad svensk major. För att en film ska komma ifråga ska den vara anmäld av producenten senast den 15 november. Läs mer om regler och anmälan.

Hur går nomineringarna till?

En nomineringskommitté utser genom juryförfarande vilka filmer och vilka personer som ska vara nominerade till Guldbaggens olika kategorier. Nomineringskommittén består av 36 ledamöter som har stor erfarenhet från filmens värld. Ledamöterna delas in i fyra jurygrupper och diskuterar fram tre nomineringar i varje kategori. Nomineringskommittén utser samtliga Guldbaggenominerade, förutom till priskategorierna Bästa kortfilm och Bästa dokumentärfilm som har egna nomineringsgrupper.

Läs mer:
Nomineringskommittén
Nomineringsgruppen för bästa kortfilm
Nomineringsgruppen för bästa dokumentärfilm

Hur utser juryn vinnarna och vilka sitter i vinnarjuryn?

En särskild vinnarjury utser Guldbaggevinnaren bland de nominerade i respektive priskategori. Juryn består av åtta ledamöter som ska ha gedigen erfarenhet från professionell yrkesverksamhet med anknytning till film. En av ledamöterna bör komma från ett annat nordiskt land. Juryns ledamöter ska iaktta tystnadsplikt vad gäller juryarbetet. Läs mer om Guldbaggens vinnarjury.

Vilka har varit konferencierer för Guldbaggegalan?

Läs mer om värdar, tid och plats för alla Guldbaggegalor.

I vilken lokal har det delats ut flest Guldbaggar?

På Cirkus i Stockholm. Läs mer om värdar, tid och plats för alla Guldbaggegalor.

Var kan jag få tag på Guldbaggeloggan?

Loggan finns att ladda ner här.

Har du frågor eller vill du komma i kontakt med någon angående Guldbaggen?

Kontakta: guldbaggen@filminstitutet.se.

För pressfrågor: 

Kontakta Jan Göransson, presschef: jan.goransson@filminstitutet.se.