Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året. Totalt har närmare 600 Guldbaggar delats ut under årens lopp och priskategorierna är, numera, 19 till antalet.

Filminstitutets vd Harry Schein hade bara ett halvår efter grundandet av Svenska Filminstitutet utlyst en tävling om att skapa ett filmpris, som skulle delas ut till dem som gjort starka insatser under året. Vilka konstnärer som deltog i tävlingen är fortfarande höljt i dunkel, men det var Karl Axel Pehrson (1921-2005), vid denna tid en av vårt lands mest namnkunniga konstnärer, som vann och därmed fick det åtråvärda uppdraget.

”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens.” Så förklarade konstnären Karl Axel Pehrson varför han valt en guldbagge som inspiration när han formgav priset.

Guldbaggen väger cirka 1,2 kg och kroppen är driven i koppar som sedan lackeras för att ge Guldbaggen dess rätta skimmer.

De första Guldbaggarna delades ut 1964 och var bara tre till antalet.  De tillföll Ingmar Bergman – Bästa regi för Tystnaden, Ingrid Thulin – Bästa kvinnliga skådespelare för sin insats i Tystnaden och Keve Hjelm –  Bästa manliga  skådespelare för sin insats i  Kvarteret Korpen.