Syftet med priset var att inspirera och uppmuntra personer oberoende av yrkeskategori inom filmbranschen till nya, modiga val och att vara nytänkande och innovativ. Priset delades ut för filmåren 2015-2020.

Årets nykomling introducerades för första gången vid Guldbaggegalan 2016. Den första att få priset blev skådespelerskan, komikern, manusförfattaren och konstnären Bianca Kronlöf för sin rolltolkning av Dino i filmen Svenskjävel.

Priset skapades av den grafiska formgivaren Parasto Backman med tanken att spegla en transformering mellan det givna och det banbrytande.

Juryförfarande
Organisationerna som är representerade i nomineringsjuryerna har erbjudits att skicka in ett förslag på en person tillsammans med en motivering. Förslagen administrerades av referensgruppen som gjorde en shortlist. Det är sedan vinnarjuryn som har utsett en vinnare.

Priset avslutades 2020
I Sverige finns många utmärkelser som premierar nykomlingar inom filmens område, och Filminstitutet lägger redan stora medel på att lyfta talangutveckling. Efter fem år beslutade därför Filminstitutet att ta bort priset för Årets nykomling, från och med 2021 års gala.

Årtalen avser själva filmåret och utdelningen av Guldbaggarna har skett året efter.

2020 
Emily Norling

2018
Crazy Pictures

2017
Rojda Sekersöz

2016
Ahang Bashi

2015
Bianca Kronlöf