Nelly & Nadine, Jag är Zlatan och Boy from Heaven – tre av 2022 års filmer.

Reglerna gäller för långfilmer från filmåret 2022, alltså de som ska tävla på Guldbaggegalan 2023.

 • Anmälan

  För att en långfilm ska vara nomineringsbar till Guldbaggen ska producenten för filmen anmäla detta till Svenska Filminstitutet och Guldbaggens juryadministration. Detta görs genom att fylla i Guldbaggens anmälningsformulär, som du finner längre ner på sidan.

  Anmälan ska gärna ske före premiär så att juryledamöterna i nomineringsgrupperna ska ha möjlighet att se filmen på pressvisning och eller repertoar med fribiljetter.

  >> Deadline för anmälan var 15 november.

  >> Deadline för screenerlänk till juryn är 1 december. 

   

  Regelverk

  För att kunna anmäla sig till Guldbaggen ska filmerna uppfylla de tävlingskrav som omfattas av Guldbaggens regelverk. När du anmäler din film accepterar du också villkoren för att tävla.

  Vänligen läs noggrant igenom tävlingsvillkoren, regelverket och instruktionerna för hur du fyller i formuläret innan du skickar in din anmälan.

  Lanseringskrav för att tävla

  För att bli nomineringsbar ska filmerna:

  • vara biograflanserade med öppna visningar under minst sju (7) dagar (i Sverige, ej nödvändigtvis i följd)

  och/eller

  • omfattas av betygsindex. Detta innebär att filmen ska vara recenserad av minst 5 av 15 utvalda källor (läs mer om betygsindex här).

  Detta innebär att film som visats på annan plattform än biograf (ex. strömning), kan tävla förutsatt att filmen är recenserad enligt ovan. Läs mer om anmälningskraven på anmälningssidan.

  Det kompletta regelverket för Guldbaggen hittar du här .

  >>GULDBAGGENS REGELVERK