Parisa Amiri. Foto: Morgan Norman / SVT

Parisa Amiri. Foto: Morgan Norman / SVT

Journalisten och programledaren Parisa Amiri leder Guldbaggegalan 2023, som direktsänds från Cirkus i Stockholm måndag 23 januari i SVT och SVT Play. Under galan, den 58:e i ordningen, prisas de bästa svenska filmerna från det gångna året.  


– Ser så mycket fram emot att hylla ett magnifikt filmår med otroliga insatser av vår begåvade filmkår som dessutom prisats internationellt, säger Parisa Amiri.

Parisa Amiri är journalist och programledare som för SVT lett en rad program om kultur och samhällsfrågor, dokumentärserier samt Kristallen, Babel Bio och Tolvslaget på Skansen. 2022 bevakade hon Oscarsgalan från röda mattan i Los Angeles och har vunnit På spåret, två år i rad, tillsammans med historikern Gunnar Wetterberg. I augusti ledde hon Filminstitutets och Film&TV-Producenternas presentation av höstens svenska filmpremiärer, och förra veckan var hon resande reporter för Musikhjälpen och besökte flyktingläger i Rwanda.

Anna Carlson, ordförande för Guldbaggejuryn, är programledare i förgalan. Edvin Törnblom kommer att vara flygande reporter på Röda mattan före galan.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och har delats ut av Svenska Filminstitutet sedan 1964. Priset är uppdelat i 19 kategorier och ges för framstående insatser inom svensk film under det gångna året. Utöver Guldbaggarna delas också Gullspiran ut, för betydelsefulla insatser för den svenska barn- och ungdomsfilmen. Som alltid delas Hedersguldbaggen ut, för lång och trogen tjänst inom svensk film. Nytt för i år är att Guldbaggens publikpris återvänder. Omröstningen bland årets mest sedda svenska filmer, som görs i samarbete med Aftonbladet, lanseras den 27 december.

Läs mer om årets nominerade filmer här.

Guldbaggegalan arrangeras av Svenska Filminstitutet, SVT och Leroy Media.

Sändningar från Guldbaggegalan, måndag 23 januari:
17.00–18.00 Röda Mattan (SVT Play)
18.30–19.30 Förgala (SVT Play)
20.00–22.00 Guldbaggegalan (SVT Play och SVT1)
22.00–22.30 Eftersnack: Kulturnyheterna special (SVT Play och SVT1)

Presskontakt SVT:
Helena Brodén, helena.broden@svt.se

Presskontakter Filminstitutet
Jan Göransson, presschef
jan.goransson@filminstitutet.se

Per Perstrand, presskoordinator / kommunikatör
per.perstrand@filminstitutet.se