Det finns förstår hur mycket intressanta fakta som helst om årets närmare 60 nomineringar. Vi har valt ut några av dem.

Ita Zbroniec-Zajt står bakom fotot i tre av årets nominerade filmer: Min faster i Sarajevo, Yarden och Granny’s Dancing on the Table. Hon är den andra kvinnan någonsin i Guldbaggens historia som nomineras i kategorin Bästa foto (Linda Wassberg var den första 2016) och tävlar dessutom mot sig själv i kategorin för Bästa foto i filmerna Min faster i Sarajevo och Yarden.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann har flest nomineringar, åtta stycken. Det är högst ovanligt att nomineringen för Bästa regi tillfaller två personer, i det här fallet Måns Herngren och Felix Herngren.

På delad andra plats i antal nomineringar kommer Min faster i Sarajevo som nomineras i sex kategorier. Filmen är resultatet av Filminstitutets satsning Moving Sweden där nya berättarformer får stöd. Satsningen är ett samarbete mellan Filminstitutet, SVT, Regionala filmresurscentrum, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm Mälardalen och Film i Väst.

Jätten
är Johannes Nyholms långfilmsdebut och har också fått sex nomineringar, varav en i kategorin Bästa film. Eva von Bahr, Love Larson och Pia Aleborg är nominerade i kategorin Bästa mask/smink för samma film. Eva von Bahr och Love Larson är även nominerade i denna kategori för Hundraettåringen som smet från notan och försvann.  På Oscarsgalan 2016 var duon nominerade i kategorin Bästa hår/smink för den första filmen om Allan Karlsson, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, som de även var Guldbaggenominerade för 2015. På förra årets gala vann de en Guldbagge i kategorin Bästa mask/smink för En man som heter Ove, för vilken de i år är kortlistade till en Oscarsnominering i kategorin Bästa hår/smink.

I år utökades antalet nomineringar från tre till fyra i kategorierna Bästa regi, Bästa manus, Bästa manliga huvudroll och Bästa kvinnliga huvudroll samt Bästa manliga biroll och Bästa kvinnliga biroll.

Kategorin Bästa film utökades från tre till fem nomineringar.

Antalet nominerade filmtitlar är i år 26 stycken sammanlagt.

Varje enskild Guldbagge har en unik design av Karl Axel Pehrson och en plakett med texten “Guldbaggen: komisk, tragisk, bisarr, praktfull – som filmens kontrastrika värld. Dess skimrande flykt – den löpande filmremsan.”

Guldbaggegalan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT på Cirkus i Stockholm den 23 januari 2017.