Foto: Pelle T Nilsson

Guldbaggens publikpris var årets nyhet på Guldbaggegalan och dess första vinnare blev Sameblod. Samtliga nomineringsbara långfilmer hade chans att vinna priset och det var publiken som avgjorde genom att rösta på sin favorit. 

Sameblod har regisserats av Amanda Kernell, som också skrivit manus. Producent är Lars G. Lindström.

Publiken har haft möjlighet att rösta en gång om dagen, på aftonbladet.se, mellan 22 december och 17 januari. Den vinnande filmen tillkännagavs ikväll på den direktsända galan i SVT.

Priset produceras av Svenska Filminstitutet i samarbete med Aftonbladet som är mediepartner för omröstningsförfarandet. Vinnaren tilldelas en statyett, speciellt formgiven och framtagen för priset av Acne. Statyetten är en skulptur i tungt stål, med en inkapslad glaskula som skimrar i olika färger och visualiserar de känslor den vinnande filmen väcker.

Mer om statyetten

Alla bra filmer väcker starka känslor. Nu ska vi fånga de känslor som vinnaren av Guldbaggens publikpris väcker och förkapsla i en statyett. En ståtlig skulptur i tungt stål, med en inkapslad glaskula som skimrar i olika färger och visualiserar de känslor den vinnande filmen väcker.

Hur? Känslorna mäts genom att en person tittar på den vinnande filmen samtidigt som en EEG-mätning görs av Fonetiklaboratoriet på Stockholms universitet. Därefter tolkar en glaskonstnär resultatet som översätts till färger och blandas in i den genomskinliga glaskulan.

En statyett som är helt unik för det vinnande bidraget och elegant förkapslar känslorna den väcker.