Vi fortsätter att räkna ner inför Guldbaggegalan genom att gå igenom det svenska filmåret 2015.

I årets inbjudan till Guldbaggegalan ställs den spännande frågan ”Vilken svensk film är du?” och då kan det kanske vara på sin plats med en genomgång av vad som visats på biograferna under året. Lista nummer två, av åtta, nedan. Utforska guiden och illustrationen “Vilken svensk film är du?” genom att klicka här.
Testa även den digitala webappen av guiden här.

 

Odödliga
Andreas Öhman
Premiär: 21 augusti 2015

När Isak och Em möts en natt i Stockholm vänder allt på en sekund. Plötsligt finns inget annat. Isak vill ha Em. Em vill ha mer. Tillsammans lämnar de allt och ger sig ut på en roadtrip upp genom de norrländska skogarna. Men vad som börjar i ett härligt äventyr övergår till en farlig lek. De börjar utmana ödet och begår mer och mer allvarliga brott. Till slut finns ingen återvändo längre.

 

Kim
Tobias Rydin
Premiär: 18 september 2015

Under två sommarmånader får Kim sitt livs chans att skapa sin debututställning, en gigantisk konstinstallation av 3 000 meter tejp. Medan hon kämpar med sitt arbete möter hon Johannesoch börjar ifrågasätta sitt förhållande med Andreas. Ett explosivt karaktärsdrama om tejp, frihet, vindkraftverk, storhetsvansinne, tvivel, flygplan, BDSM, samtycke, vänskap och en komplex människas kamp för sin konstnärliga och personliga frihet.

 

Taikon
Gellert Tamas, Lawen Mohtadi
Premiär: 2 oktober 2015

Hon har kallats Sveriges Martin Luther King. Dokumentären om Katarina Taikon skildrar inte bara en av våra mest älskade barnboksförfattare och en utsatt minoritet, utan också en kvinnlig människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.

 

Det borde finnas regler
Linda-Maria Birbeck
Premiär 23 oktober 2015

Mia och Mirjam är 14 år och bor i en aptrist håla. De är inte särskilt vuxna men övar på att bli det. Mirjam tjuvstartar med att få ihop det med en äldre man som säger att han älskar henne. Mia har en pappa som dricker lite för mycket. Det är tur att de har varandra och Karl, deras supersmarta kompis.

 

Tsatsiki, farsan och olivkriget
Lisa James Larsson
Premiär 11 december 2015

Tsatsiki längtar till sommarlovet då han ska hälsa på pappa i Grekland. Men byn är inte som han minns den. Det är kris och Tsatsiki inser att det är upp till honom att rädda allt. Tillsammans med den äventyrerskan Alva, en orädd tolvårig flicka, startar de ett räddningsuppdrag.

Vilken film är du?

Se hela listan för långfilmspremiärer under 2015 här.

Läs även de andra delarna:
Del 1. 
Del 2.
Del3.
Del4.

Illustrationen är skapad av Martin Nicolausson, illustratör från Agent Molly & Co.