Nu stänger snart filmåret 2015 och vi kommer att kunna se tillbaka på drygt 40 svenska långfilmer och dokumentärer som haft premiär under året. Behöver du en vägvisare genom denna djungel av titlar, skådespelare och regissörer? Här kommer den. Del 1 av 8.

I årets inbjudan till Guldbaggegalan ställs den spännande frågan ”Vilken svensk film är du?” och då kan det kanske vara på sin plats med en genomgång av vad som visats på biograferna under året. Lista nummer ett, av åtta, nedan. Utforska guiden och illustrationen “Vilken svensk film är du?” genom att klicka här.
Testa även den digitala webappen av guiden här.

 

Dyke Hard
Bitte Andersson
Premiär: 6 mars 2015
https://vimeo.com/146746383
Dyke Hard är ett lesbiskt hårdrocksband på väg till en stor musiktävling i huvudstaden. En mystisk miljonär med en armé av ninjas, cyborger och roller derby-tjejer gör allt för att stoppa dem. Resan dit blir ett äventyr fyllt av motorcykelgäng, fängelseuppror och musikalnummer.

 

Jönssonligan – Den perfekta stöten
Alain Darborg
Premiär: 16 januari 2015
https://vimeo.com/146745170
För att hämnas sin farbrors död samlar Charles-Ingvar Jönsson ihop en liga bestående av bedragaren Vanheden, sprängexperten Harry och inbrottsspecialisten Rocky för att göra en komplicerad stöt.

 

Ceremonin
Lina Mannheimer
Premiär: 13 februari 2015
https://vimeo.com/146745281
I en sinnlig och sensuell film möter vi den ovanliga och fascinerande författarinnan Catherine Robbe-Grillet och hennes närmsta krets. Ceremonin, en film om kärlek och vänskap, skildrar gränsöverskridande relationer där dominans och underkastelse står i centrum.

 

Bikes vs. Cars
Fredrik Gertten
Premiär 6 mars 2015
https://vimeo.com/146746382
Bikes vs Cars skildrar en global kris vi alla innerst inne vet att vi måste tala om: klimatet, jordens resurser, städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. De mäktiga intressen som tjänat på privatbilismens framväxt investerar miljarder varje år på lobby och reklam för att skydda sina affärer. I filmen möter vi aktivister och tänkare som kämpar för bättre städer. Som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken.

 

Även de döda har ett namn
Bo Harringer
Premiär 8 maj 2015
https://vimeo.com/146746378
2010 attackerades Ship to Gaza av israelisk armé för att de försökt bryta blockaden mot Gaza. På internationellt vatten bordades skeppen av tungt beväpnade soldater och nio personer dödades. 2011 bestämmer de sig för att göra ett nytt försök, men blir tillbakahållna i sina respektive hamnar i Medelhavet där Israel med hjälp av USA saboterar deras avfärd. Filmaren Bo Harringer följer barnläkaren Henry Ascher i hans förberedelser inför resan, som trots farorna och sina barns invändningar vägrar ge vika för sin övertygelse om projektets nödvändighet.

Vilken film är du?

Se hela listan för långfilmspremiärer under 2015 här.

Läs även de andra delarna:
Del 1. 
Del 2.
Del 3.
Del 4.

Illustrationen är skapad av Martin Nicolausson, illustratör från Agent Molly & Co.