Guldbaggevärd 1998

Marika Lagercrantz som guldbaggevärd 1998, första kvinnan att vara ensam värd.

För att uppmärksamma 50 år av Guldbaggar presenterar Guldbaggen.se en kronologisk genomgång i fem avsnitt, var och en täckande tio år. Välkommen till Guldbaggehistoriens fjärde årtionde, då yngre regissörer som Ella Lemhagen och Lukas Moodysson gör entré och äldre legender som Bo Widerberg och Roy Andersson gör comeback…

1994
Lennart Swahn är för andra gången värd för galan, som äger rum på Cirkus i Stockholm i oktober 1994, bara några månader innan nästa års gala som äger rum i januari 1995. Bästa film blir Kådisbellan och Clas Lindberg får Bästa regi-priset för Pariserhjulet.

1995
Lennart Swahn och Agneta Sjödin är värdar för galan, som återigen äger rum på Cirkus i Stockholm. Priset för Kreativa insatser går till Film i Väst, Lasse Svanberg och Säters Film & Biografmuseum. Under Guldbaggegalan som sänds i TV4 får tittarna ringa in och rösta fram århundradets bästa skådespelerska. Det blir Helena Bergström som kammar hem titeln i konkurrens med Ingrid Bergman och Greta Garbo.

1996
Galan äger rum i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm, och värd är Björn Skifs. Lust och fägring stor av Bo Widerberg Guldbaggebelönas för Bästa film, Bästa regi och Bästa manliga biroll. Widerbergs film vinner också en Silverbjörn under Berlinale och nomineras till en Oscar för Bästa utländska film.

1997
Samma plats och värd som föregående år. Bästa film blir Hamsun, och Kjell Sundvall får regi-priset för Jägarna.

1998
Återigen är galan i Blå hallen, nu med Marika Lagercrantz som värd. Hon är den första kvinna som ensam är värd för Guldbaggegalan – tidigare har Gun Hyltén Cavallius, Bibi Andersson, Lena Nyman, Lis Nilheim och Agneta Sjödin varit värdar, men delat på uppdraget med män. Daniel Alfredson Guldbaggebelönas för regin av Tic Tac. Det är det andra Guldbaggepriset i Alfredsons karriär, han vann även Bästa manus för Mannen på balkongen.

1999
Loa Falkman står värd för galan som hålls på Kungliga Operan i Stockholm. Fucking Åmål vinner framgång med fyra Guldbaggepriser (bland annat för Bästa film och skådespelerska). Lukas Moodysson vinner två guldbaggar (Bästa regi och manus) och håller ett frispråkigt tacktal iklädd nallebjörnsöron. Dagen efter lottar han ut en av baggarna. Priset för Kreativa insatser delas ut för sista gången och går till regissören Jan Lindqvist för sin insats i Tiden är en dröm – Del 1 Sverige 1859 – 1879 (1999).

2000
Kattis Ahlström är värd för galan, som äger rum på Cirkus i Stockholm och direktsänds efter ett antal år på TV4. Tsatsiki, morsan och polisen gör storslam och får Guldbaggarna för Bästa film, Bästa regi (Ella Lemhagen), Bästa manuskript (Ulf Stark) och Bästa foto (Anders Bohman).

2001
Mark Levengood är värd och galan hålls på Cirkus. Guldbagge för bästa dokumentärfilm införs. Första film att belönas blir Min mamma hade fjorton barn av Lars-Lennart Forsberg. Trettio år efter En kärlekshistoria vinner Roy Andersson sina första Guldbaggar för Sånger från andra våningen som bland annat belönas för Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa foto.

Kjell Bergqvist, som vinner pris för Bästa skådespelare (Den bästa sommaren), får ett och annat ögonbryn att höjas när han i sitt elva minuter långa tacktal tackar sig själv ”för ett jävligt bra jobb”. När han åtta år senare vinner Bästa manliga biroll (Bröllopsfotografen) tackar han sig själv än en gång.

Skådespelarskan Annalisa Ericson delar ut det nyinstiftade priset Hedersguldbaggen och får en smärre chock när bilden på vinnare projiceras på väggen bakom henne. Det är hon själv som får priset.

2002
Göteborgsoperan hyser årets gala och Björn Kjellman är värd. Så vit som en snö får Guldbaggar för Bästa film, Bästa regi (Jan Troell) och Bästa foto (Jan Troell och Mischa Gavrjusjov). Det blir Jan Troells första Guldbaggevinst sedan han mottog priset för Bästa regi 1967 (för Här har du ditt liv). Regissören och skådespelerskan Gunnel Lindblom blir den andra att motta Hedersguldbaggen.

2003
Björn Kjellman är värd för andra gången, och nu är galan tillbaka på Cirkus i Stockholm. Lukas Moodysson belönades för Bästa regi och manus för Lilja 4-ever. Filmen vinner även Bästa film och Bästa skådespelerska som går till Oksana Akinsjina. Ingmar Bergman-priset går till Vilgot Sjöman, som 1974 fick Guldbagge för Bästa regi för En handfull kärlek.