Storvinnaren Lisa Aschan på Guldbaggegalan 2012. Foto: Patrik Österberg

För att uppmärksamma 50 år av Guldbaggar presenterar Guldbaggen.se en kronologisk genomgång i fem avsnitt, var och en täckande tio år. Nu är vi framme vid Guldbaggehistoriens senaste årtionde, en era som inte minst utmärks av kvinnliga regissörer…

2004
Ondskan av Mikael Håfström nomineras inom sju kategorier, och vinner Bästa film, Bästa foto och Bästa scenografi. Filmen blir en stor kommersiell framgång med över 100.000 svenska biobesökare under premiärhelgen och blir senare Oscarsnominerad.

2005
Björn Kjellman är värd och galan hålls på China Teatern och festen på Berns salonger.

Tomas Alfredson följer i sin bror Daniels fotspår: han vinner priset för bästa regi för Fyra nyanser av brunt och nomineras även för Bästa manus. Totalt får filmen fyra Guldbaggar. Bästa film blir dock Masjävlar av Maria Blom.

En av tidernas populäraste filmstjärna, Sickan Carlsson, mottar Hedersguldbaggen.

Så som i himmelen, som blev 2004 års mest sedda film i Sverige med 1 158 415 besökare, är största galans förlorare med åtta Guldbaggesnomineringar och inget pris. Dagen efter galan står det dock klart att filmen är Oscarsnominerad för Bästa icke engelskspråkiga film.

Ann Petrén gör en omtalad utdelning av priset för Bästa manliga huvudroll där hon i drag presenterar priset med orden ”det är viktigt att det finns bra roller för män, vi behöver mansfilmer som män kan identifiera sig i”.  

2006
Lena Endre är årets värd och galan hålls på GöteborgsOperan med efterföljande fest på Trägårn.

Priset Gullspira ­­delas ut för första gången och går till Per Åhlin. Priset går till en person som har gjort enastående insatser inom barnfilmen. Lena Einhorns långfilmsdebut Ninas resa vinner Bästa film.

2007
Sissela Kyle är värd och galan hålls på Cirkus med efterföljande fest på Hasselbacken .

Särskilda insatser introduceras för insatser inom samtliga yrkeskategorier som inte belönas med egen Guldbagge. Kategorin fortsätter till 2010. Förortsungar vinner Bästa film, Bästa regi, Bästa skådespelare och Bästa manuskript. Bästa dokumentär blir Vikarien av Åsa Black och Johan Palmgren.

2008
Sissela Kyle återkommer som värd och galan hålls på Cirkus med efterfest på Operakällaren. 

Gösta Ekman är den yngsta person som någonsin fått en Hedersguldbagge med sina då 68 år.

I och med denna Guldbaggegalas utdelning tar Bibi Andersson och Roy Andersson klivet upp till den lilla skara som fått 4 Guldbaggar. De andra är Kjell Grede, Lars Jönsson, Lukas Moodysson och Jan Troell. Bibi Andersson är nu den skådespelare som fått flest Guldbaggar.

2009
Johan Glans är värd och galan hålls på Cirkus, återigen med efterfest på Operakällaren. Glans gör en hyllad ABBA-parodi tillsammans med komikern Björn Gustafsson.

Hoyte van Hoytema vinner en Guldbagge för Bästa foto för Flickan. Van Hoytema vann även året innan en Guldbagge för bästa foto för Låt den rätte komma in. Ingen har tidigare vunnit pris för Bästa foto två år i rad.

Maria Larssons eviga ögonblick är Jan Troells fjärde film att tilldelas en Guldbagge i kategorin Bästa film. De tidigare är Il Capitano (1991), Hamsun (1996) och Så vit som en snö (2001).

2010
Johan Glans återkommer som värd. Cirkus är än en gång plats för galan och efterfesten äger även detta år rum på Operakällaren.

Män som hatar kvinnor, baserad på Stieg Larssons bästsäljare, nomineras i fyra kategorier och vinner två priser. Filmen parodieras på Guldbaggegalan med titeln Bröllopsfotografen som hatar kvinnor tillsammans med filmen Bröllopsfotografen.

Bästa regi går till Lisa Siwe för långfilmsdebuten I taket lyser stjärnorna.

2011
Petra Mede debuterar som konferencier. Cirkus är plats för galan och efterfesten äger detta år rum på Berns salonger.

Joel Kinnaman, som även nominerades för bästa manliga biroll i Johan Falk GSI – Gruppen för särskilda insatser året innan, vinner Guldbagge för bästa manliga huvudroll i årets framgång Snabba Cash, baserad på Jens Lapidus succéroman.

Bästa film blir Sebbe, Babak Najafis långfilmsdebut. Pris för Särskilda insatser delas ut för sista gången.

2012
Petra Mede, som öppnar med ett spektakulärt Bollywoodnummer, återkommer som guldbaggevärd. Efterfesten hålls på Berns salonger, själva galan hålls på Cirkus

Guldbaggen får en make over. Den nya loggan består av 11 olika segment. Precis så många delar som Guldbaggestatyetten också består av.

Sju nya Guldbaggar delas ut i nya kategorier. Det innebär att Guldbaggar för första gången delas ut för Bästa visuella effekter, Bästa musik, Bästa ljud, Bästa klippning, Bästa kostym, Bästa scenografi, Bästa mask. Totalt 19 Guldbaggar ges ut i stället för som tidigare 15 stycken. Det innebär att de baggar som belönat särskilda insatser försvinner och ersätts av de sju nya Guldbaggarna som alltså gäller filmer med premiär under 2011 och delas ut på Guldbaggegalan i januari 2012.

Benny Andersson blir den första att motta den allra första musikguldbaggen.

Skådespelerskan Inga Landgré, som filmdebuterade 1943, tar emot årets Hedersguldbagge.

Lisa Aschans långfilmsdebut Apflickorna vinner Guldbaggar för Bästa film, Bästa manuskript och Bästa ljud, och var även nominerad för Bästa regi. Denna succéfilm, som även prisas på filmfestivaler i New York, Toronto, Lissabon och Bukarest, är en del av Svenska Filminstitutets Rookie-satsning.

2013
Babben Larsson är 2013 års guldbaggevärd och galan hålls på Cirkus med efterfesten på Berns saslonger.

Långfilmsdebuterande Gabriela Pichler blir den sjätte kvinnan som ensam vinner Guldbaggen för Bästa regi och sällar sig därmed till en exklusiv skara med Marianne Ahrne, Suzanne Osten och Ella Lemhagen, Lisa Siwe och Pernilla August.

Hans Alfredson, årets Hedersguldbaggetalare, håller ett nio minuter långt tacktal och avslutar med en sång i vilken sönerna regissörerna Daniel och Tomas Alfredson stämmer in i.