Foto: Johan Bergmark

Drygt 40 svenska spel- och dokumentärfilmer har haft eller kommer att ha premiär under 2015 och är nomineringsbara för en Guldbagge.

Nomineringskommittén nominerar tre kandidater i varje kategori och vinnarna tillkännages på Guldbaggegalan den 18 januari 2016. Totalt 20 Guldbaggar kommer att tilldelas under galan tillsammans med Gullspira, Hedersguldbaggen och Biopublikens pris. I år är det dessutom nya regler som gäller för Guldbaggen. Enbart de filmer som har anmält sig är nomineringsbara för en Guldbagge.

Mer nytt för i år är Bästa nykomling-priset som kommer att tilldelas årets nykomling inom svensk film. Dessutom har Guldbaggen för Bästa visuella effekter återinförts, samtidigt som kategorin Särskilda insatser försvinner. Den 4 januari tillkännages alla nominerade filmer och dessa kommer ni att kunna läsa mer om här.

Är du nyfiken på vilka filmer och personer som tidigare vunnit eller blivit nominerade till en Guldbagge? Det kan du se i den kompletta Guldbaggelistan i Svensk Filmdatabas.

Se hela listan för långfilmspremiärer under 2015 här.

Läs mer om svenskt betygsindex på Svenska Filminstitutets webbsida.