13 januari 2025 firas den 60:e upplagan av Guldbaggegalan. Svenska Filminstitutet informerar nu om anmälan av svensk långfilm och nyheter i årets regelverk. 

Nedan finns information om anmälan till Guldbaggegalan 2025 och nyheter i regelverket. Bland annat utökas antal nomineringar i kategorin Bästa kortfilm till fyra, en administrationsavgift för tävlande filmer införs, och kravet om att ha krediterats i en tidigare roll för skådespelare stryks. Dessutom återinförs priset Årets nykomling.

Anmälan – deadline 15 november

För att en långfilm (spelfilm och dokumentär) ska vara nomineringsbar till Guldbaggen ska producenten för filmen anmäla detta till Svenska Filminstitutet och Guldbaggens juryadministration. Detta görs genom att fylla i Guldbaggens anmälningsformulär (se länk nedan). För att kunna anmäla sig till Guldbaggen ska filmen uppfylla de tävlingskrav som omfattas av Guldbaggens regelverk.

Lanseringskrav

För att vara berättigad till tävlan och nominering ska filmen ha haft premiär 1 januari–31 december 2024 och vara minst 60 minuter lång. Utöver detta ska filmen uppfylla följande lanseringskrav:

  • Filmen ska vara biograflanserad med öppna visningar i tre (3) svenska orter i minst sju (7) dagar per vardera ort (inte nödvändigtvis i följd). Kravet för att biograflanseringen ska godkännas är att filmens visningar registreras i Bioguiden hos Filmägarnas kontrollbyrå. Visningsunderlag måste kunna uppvisas därifrån.

eller

  • Filmen ska vara lanserad på en i Sverige tillgänglig abonnemangsbaserad strömningstjänst (svod-tjänst), som har en räckvidd om minst 100 000 användare per vecka.

Deadline för att tillhandahålla visningslänk till juryn är 1 december 2024.
(För kortfilm gäller särskilda regler, se regelverket. Se länk nedan.)

Nyheter i Guldbaggens regelverk


Kategorin Bästa kortfilm

Nomineringarna i kategorin Bästa kortfilm utökas till fyra (4) nomineringar och juryns permanenta platser med två ytterligare organisationer: Filmfest Sundsvall och Nordisk Panorama. Utöver detta har behörigheten till tävlan utökats med ett antal festivaler.

Nomineringar skådespelare

Kravet om att nominering ska gå till en skådespelare med en (1) tidigare rollprestation tas bort. Det blir därmed juryns uppgift att avgöra vilka personprestationer som ska tilldelas nominering i skådespelarkategorierna.

Årets nykomling

Priset Årets nykomling återinförs. Syftet med priset är att lyfta fram nya talanger, som med sitt arbete ger oss hopp om en spännande framtid för svensk film. Mottagaren av priset utses av Guldbaggens vinnarjury.

Administrationsavgift för tävlande filmer

Från och med tävlingsåret 2024 införs en administrationsavgift för långfilmer som anmäls till Guldbaggen (gäller ej kortfilm). Avgiften för 2024 är 995 kronor inklusive moms och debiteras via faktura när filmen har godkänts till tävlan.

Läs mer:
Guldbaggens regelverk – här hittar du det kompletta regelverket för nomineringsprocessen.

Guldbaggens anmälningsformulär – här anmäler du din film och kan läsa mer om anmälningskraven.

Den 60:e Guldbaggegalan äger rum 13 januari 2025 och sänds i SVT 1 och SVT Play.
Nomineringarna offentliggörs 17 december 2024.

Vid frågor kontakta: guldbaggen@filminstitutet.se