På Guldbaggegalan den 18 januari debuterar ett nytt pris, Årets nykomling. Priset går till en person som oberoende av yrkeskategori inom filmbranschen har utmärkt sig med sin insats.

Prisets syfte är att inspirera och uppmuntra till nya, modiga val och att vara nytänkande och innovativ.

– Vi ser fram emot att lyfta fram en ny talang som laborerar med eller leker med de filmiska uttrycksmedlen, säger Guldbaggens ordförande Jannike Åhlund. Med priset Årets nykomling vill vi premiera en person som överraskar oss, sätter något på spel – eller rent av flyttar fram positionerna för svensk film.

Pristagaren som tilldelas Årets nykomling får ett specialdesignat pris, skapat av grafiska formgivaren Parasto Backman. Utbildad på bland annat Beckmans designhögskola, arbetar hon främst inom kultursektorn. Backman utgår i sitt skapande från ett normkritiskt perspektiv och har utvecklat metoder för att i designprocessen visualisera maktstrukturer och söka förändra dem. Backman har även varit med och skapat konsten bakom Filminstutets nya normkreativa satsning och utvecklingsprogram Fusion.

– Prisets form speglar en transformering mellan det givna och det banbrytande. Verket ska inspirera till innovativa val och uppmuntra normkreativitet, berättar Parasto Backman.

Pristagaren bestäms av Guldbaggens vinnarjury och avslöjas under Guldbaggegalan den 18 januari 2016 på Cirkus, Stockholm.