Harry Schein hands over the prize check to Ingmar Bergman during 1964 film award.

”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens.”

Så förklarade konstnären Karl Axel Pehrson (1921-2005) varför han valde en guldbagge som inspiration när han på uppdrag av Filminstitutets VD Harry Schein formgav Sveriges nya filmpris.

På den första Filmbalen, som 1964 ägde rum i Grand Royals vinterträdgård, delades de första Guldbaggarna ut. De var bara tre till antalet och mottagare var Ingmar Bergman för bästa regi (Tystnaden), Ingrid Thulin för bästa kvinnliga skådespelarprestation (Tystnaden) och Keve Hjelm för bästa manliga skådespelarprestation (Kvarteret Korpen).

Ganska länge var priset en utsökt exklusivitet, vilket också var meningen. 1971 tyckte ledamöterna i juryn till och med att filmåret varit så mediokert att de avstod från att dela ut några Guldbaggar över huvud taget. Och det dröjde femton år innan någon lyckades med konststycket att ta hem en andra guldbagge. Det var Keve Hjelm som – något överraskande – blev specialbelönad för den omdebatterade tv-serien “God natt, jord” 1979.

Under åren som gått har priskategorierna successivt utökats och den 20 januari 2014 kommer 19 Guldbaggar att delas ut tillsammans med de relaterade priserna Gullspira och Biopublikens pris. Men redan den 3 januari får vi reda på alla nomineringar.

Se mer
Se filmen Dansen kring Guldbaggen som spelades in under prisutdelningen och den efterföljande balen på den första Guldbaggegalan 1964.

På vår Flickr-kanal finner du guldbaggebilder från 60-talet fram till idag.