1977 års Guldbaggegala

Stellan Olsson, Ninnie Olsson, Birgitta Valberg, Håkan Serner och Marianne Ahrne på 1977 års Guldbaggegala.

För att uppmärksamma 50 år av Guldbaggar presenterar Guldbaggen.se en kronologisk genomgång i fem avsnitt, var och en täckande tio år. Nu dyker vi ner i Guldbaggehistoriens andra kapitel, den föränderliga perioden 1974-1983…

1974
En handfull kärlek blir årets stora vinnare med Högsta kvalitetspoäng, Bästa regi (Vilgot Sjöman), Juryns specialbagge för scenografi (P.A. Lundgren). Allan Edwall tilldelas priset för Bästa skådespelare för sin roll i Emil och griseknoen, och Inga Tidblad blir Bästa skådespelerska för rollen i Pistolen.

1975
Juryns specialbagge tilldelas animatören Per Åhlin (för Dunderklumpen) som drygt 30 år senare (2006) även mottar det nyinstiftade barnfilmspriset Gullspira. Högsta kvalitetspoäng går till Det sista äventyret och Hans Alfredson får Bästa regi för Ägget är löst.

1976
Juryn delar inte ut någon specialbagge, och det totala antalet priser blir alltså endast fyra 1976. Av dessa går två till Släpp fångarne loss det är vår (Högsta kvalitetspoäng och Bästa skådespelerska som går till Margaretha Krook).

1977
Marianne Ahrne får pris för bästa regi för Långt borta och nära. Det blir första gången som en kvinna får en Guldbagge i regikategorin. Eller överhuvudtaget i annan kategori än Bästa skådespelerska. Högsta kvalitetspoäng går till Mannen på taket av Bo Widerberg.

1978
Tage Danielssons Picassos äventyr får Högsta kvalitetspoäng.

Ingmar Bergman-priset delas ut första gången – filmklipparen Wic’ Kjellin blir den första pristagaren. Priset, instiftat av Bergman själv, delas ut fram till regissörens död 2006. Juryn bestod av Ingmar Bergman och Svenska Filminstitutets vd. Bland pristagarna genom åren finns Åse Kleveland, regissörerna Vilgot Sjöman och Lasse Åberg, skådespelarna Mikael Persbrandt, Lena Olin och Angela Kovacs, filmfotografen Lasse Karlsson, manuseleverna på Dramatiska Institutet och biografmaskinisten Henry ”Nypan” Nyberg. Med andra ord fick även icke kända personer i filmsverige Ingmar Bergman-priset, vilket var en av poängerna med priset.

1979
Stor succé för Stefan Jarl. Hans Ett anständigt liv får Högsta kvalitetspoäng och Jarl får pris för Bästa regi.

Keve Hjelm blir den dittills första person som lyckades att ta hem en andra Guldbagge. År 1964 fick han en Guldbagge som skådespelare i Kvarteret Korpen och 1979 blir han – något överraskande – specialbelönad för den omdebatterade tv-serien God natt, jord.  Serien hade fått usel kritik, bland annat för att man tyckte att skådespelarna mumlade. Juryn tyckte dock annorlunda och Guldbaggebelönade den alltså för sin ”kompromisslösa förnyelse av realismen i svensk film”.

1980
Detta år delas ingen Guldbagge ut för Bästa regi. Juryn motiverar detta med ”Trots en relativt omfattande produktion har vi inte funnit någon enda verkligt personlig och konstnärligt kraftfull film. Svensk film kan bättre än så här!”

Inte heller någon Guldbagge för Bästa skådespelerska delas ut. ”Skälet är inte att svensk film skulle lida brist på betydande skådespelerskor. Men de har knappast fått några möjligheter att visa sin förmåga på grund av bristen på angelägna kvinnoroller i årets filmer. Ge kvinnorna bättre roller!”

Juryns specialbagge går till redaktionen för Filmhäftet. En filmtidskrift grundad 1973 som 2003 blir Film International.

1981
För första gången i Guldbaggens historia visas filmgalan direkt i Sveriges Televisions TV2. Det är dock först på 1990-talet som galan börjar sändas regelbundet på tv. Galan hålls på Hamburger Börs.

Högsta kvalitetspoäng går till Barnens ö, som även belönas för Bästa regi och Bästa skådespelare (Ingvar Hirdvall).

1982
Stor succé för Hans Alfredsons Den enfaldige mördaren som får pris för Bästa film, regi och skådespelare (Stellan Skarsgård). Det är en film som Ingmar Bergman lovordar och kallar ”en jäkla märkvärdig film”.

På samma filmgala går priset för Bästa skådespelerska till tre personer i samma film: Liten Ida (Sunniva Lindekleiv, Lise Fjeldstad, Rønnaug Alten).

1983
Sista året som kvalitetspoäng delas ut; från 1984 blir det istället Guldbagge för Bästa film. Ingmar Bergman slår poängrekord med sin sista biofilm Fanny och Alexander som får 4,20. Bergman vinner för Bästa regi och Jarl Kulle för Bästa skådespelare vilket gör honom till dubbel Guldbaggepristagare (1965 fick han pris för sin roll i Bröllopsbesvär).

Bergmans båda filmer Fanny och Alexander och Viskningar och rop (1972) är de två filmerna som har fått högst kvalitetspoäng (4,2 och 4,05) i Guldbaggens historia.

Om det bara något år tidigare hade saknats intressanta kvinnoroller så är det knappast fallet 1983. Juryn kan ”med glädje konstatera den rika förekomsten av stora kvinnoroller” och delar ut två Guldbaggar som går till Kim Anderzon i Andra dansen respektive Malin Ek i Mamma.