Under Guldbaggefestivalen i Filmhuset i Stockholm i helgen visades alla Guldbaggenominerade filmer i samarbete med Cinemateket. Totalt 23 filmer från filmrekordåret 2017 och i år satte festivalen publikrekord.

Rekordårets filmer lockade åter besökarna till vita duken när Filminstitutet, för fjärde året i rad, hade möjligheten att under en helg visa alla Guldbaggenominerade filmer i Filmhusets två biografsalonger, genom ett samarbete med filmernas distributörer. Totalt såldes 3380 biljetter till festivalen, med ett flertal slutsålda visningar. Snittet för visningarna var 147 besökare vilket är en rejäl höjning från 2017 då siffran låg på 98.

– Det känns fantastiskt att intresset för svensk film är så stort och att så många vill se, eller se om, de Guldbaggenominerade filmerna på biograf. Förhoppningsvis sprider sig idéen till fler orter i framtiden, säger Christopher Mair, marknadsansvarig för Cinemateket på Filminstitutet.

De första Guldbaggarna delades ut 1964. Då var de bara tre till antalet, begränsade till regi- och skådespelarkategorier, och vinnarna var inga mindre än Ingmar Bergman för Tystnaden, Ingrid Thulin för sin insats i samma film och Keve Hjelm för Kvarteret Korpen. Sedan dess har galan blivit större och kategorierna fler. Årets Guldbaggegala ägde rum den 22 januari och direktsändes i SVT.