Ester Martin Bergsmark. Maggie vaknar på balkongen. Foto: Folkets bio

Vi har pratat med några av Guldbaggevinnarna från tidigare år om när de mottog Sveriges främsta filmpris. Hur kändes det och vilka nya projekt de har på gång? Först ut är Ester Martin Bergsmark, som vann Bästa dokumentärfilm 2009 för Maggie vaknar på balkongen tillsammans med Mark Hammarberg och Beatrice ”Maggie” Andersson.

Hur kändes det när du vann Guldbaggen? Vad tänkte du på när du gick upp på scen? 

– Det kändes stort att tillsammans med Maggie och Mark ta emot den. Att komma från ”ingenstans” och få erkännande för en poetisk och politisk film som utmanar rasistsverige. I Malmö blev Maggie lokalkändis.

Har Guldbaggen påverkat din karriär och i så fall hur?

– Den har gjort det möjligt att få privilegiet att göra personlig och nyskapande film i ett annars väldigt trångt filmsverige.

Hur exponerar du din Guldbagge? 

– När Maggie dog så råkade den komma med ett flyttlass till Kenya till hennes son. Den hängde länge på hennes väg mellan tv:n och en bild på kungaparet. Nu kanske den är på en loppis i Nairobi eller i någons vardagsrum, det är kul att fantisera var den har tagit vägen.

Vilket projekt jobbar du med nu?

– Nu reser jag världen runt med Nånting måste gå sönder. Här näst biopremiär i Frankrike, Norge och Tyskland. Och så ska den öppna den störtats queerfilmsfestivalen i Sydamerika i Sao Paulo, det ser jag fram emot. Sedan fnular jag på två långfilmer och en tv-serie och jag har gjort min första musikvideo åt Zhala!