I vår minienkät med tidigare års Guldbaggevinnare talar vi idag med Åsa Blanck, som vann Guldbagge 2007 för Vikarien (regisserad ihop med Johan Palmgren).

Vi har pratat med några av Guldbaggevinnarna från tidigare år om när de mottog Sveriges främsta filmpris. Hur kändes det och vilka nya projekt de har på gång? Åsa Blanck vann Guldbaggen tillsammans med Johan Palmgren 2007 för sin dokumentär Vikarien.

 

Hur kändes det när du vann Guldbaggen? Vad tänkte du på när du gick upp på scen?
Hisnande och overkligt. Samtidigt: så jäkla gött. Snubbla inte. Glöm ingen. Få bort Guldbaggens spröt som fastande i mitt behå-band.

Har Guldbaggen påverkat din karriär och i så fall hur?
Njae, inte så vitt jag vet. Men det har känts fint att smacka till med i en och annan filmografi.

Hur exponerar du din Guldbagge?
Den lille baggen låg länge mjukt nedbäddad i vår sons docksäng. Hen har fått mycket ömhet under åren.

Vilket projekt jobbar du med nu?
Jag har just haft premiär på Tjuren Ferdinand – den sanna historien som visades i SVT1 på julafton. Den finns på SVT Play till den 24 mars. Och sen har jag kastat mig in i nästa klippning – filmen om Dagny Carlsson, 102-åringen som lever sitt livs bästa dagar. Hon driver bloggen Hundraåringen och med humor och en sylvass blick på förr och nu, får hon snart flera hundratusen följare. Dagny blir kontrakterad bloggare åt flera företag och bjuds in till tv-debatter, till Almedalen, hon håller föredrag och river ner applåder. Alla vill plötsligt höra vad hon har att säga. Så har det inte alltid varit. “Jag har varit rädd och blyg, tyckt att jag var ingenting. Men det har blivit bättre på gamla dar. Nu ska jag leva lajban, innan det är för sent. Jag är en smula sent utvecklad. Men bättre sent än aldrig.”