Svart på vitt, penna på papper – så börjar många filmidéer. Fråga bara Woody Allen, som alltid börjar med att skriva små anteckningar på post it-lappar på hotellrum innan han låter manusen ta form.

Och Ingmar Bergman skrev ned sina manus för hand i kollegieblock innan han knackade ned dem på skrivmaskin – de färdiga manuskripten klottrade han fulla med kommentarer och vidareutvecklingar. En ständigt pågående skapelseprocess. Bläcket transporterade mästerverken från tanke till film.

Svart på vitt, penna på papper – så skrivs även historia. Och när Guldbaggen nu har funnits i 50 år kan vi konstatera att ett imponerande kapitel i svensk filmhistoria har skrivits. Vi är lika stolta över det arv vi byggt upp som upphetsade över det arv vi skapar i nuet och i framtiden. Sverige har varit och är fortfarande fullt av otroligt begåvade skådespelare, regissörer, manusförfattare och alla andra som behövs för att skapa film. Guldbaggen är vårt sätt att hylla dessa hjältar och hjältinnor. Och denna film är en hyllning till det magiska bläck som vi skriver svensk filmhistoria med. Legenderna flyter i dagens filmarbetares blodomlopp.

Se filmen, se galan på SVT den 20 januari 2014 och följ oss på våra sociala mediekanaler för att hänga med i senaste surret med Guldbaggen. Filmhistorien tillhör oss alla.

Filmen är en del av den inbjudan som skickats ut till årets gäster.