Filmåret låter oss följa ett gäng snubbar vars liv far fram längs krokiga vägar. En framgångssaga utvecklas snabbt och oväntat, men vänds till vånda, tvivel och destruktivitet. En historia börjar i missbruk och misär, för att sedan ta sig ända in i de folkligaste av tv-rum. Vi möter den udda som alla plötsligt ville se, men som likt ett tomtebloss snabbt slocknade och försvann i glömska. Och så hör vi på de vita snubbar, vars liv kanske inte bjuder på bergochdalbanans g-krafter, men ändå irrar runt i sina egna tveksamheter.

Vi har letat gemensamma nämnare i årets nomineringsbara filmer och hittat flera stycken. Nu presenterar vi alla 39 titlar i nio teman som vart och ett förmedlar en del av ett filmår som, trots alla motgångar, blev ganska fantastiskt.

Se alla trailrar och handlingsbeskrivningar i temat:

Kenta lever
Regi: Tony Labidi
Manus: Tony Labidi, Johan Holtzberg och Dick Billborn
Producent: Tony Labidi, Johan Holtzberg och Dick Billborn

En delvis annan bild av Kenta, än den Modstrilogin tecknade. Filmerna som skapade myten om en glad missbrukare och dagdrivare, eller riksflummare som han själv lite vemodigt konstaterar. Denna film handlar om musikern och levnadskonstnären Kenta, som bara såg möjligheter och inga hinder, en sann arbetarhjälte som jobbade hårt hela livet igenom.

Sällskapet – intervjuer från alltings mittpunkt
Regi: Malin Erixon
Manus: Malin Erixon
Producent: Malin Erixon och Mario Adamson

Vita män i 40-årsåldern resonerar om livet och avslöjar hur svårt det kan vara att se den privilegierade sits man befinner sig i. Här blandas satir och allvar när dokumentärt ljudmaterial möter fiktiva animerade karaktärer.
snubbar sällskapet

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiny Tim – King for a Day
Regi: Johan von Sydow
Manus: Martin Daniel och Jonas von Sydow
Producent: David Herdies, Michael Krotiewski och Justin A. Martell

Berättelsen om outcasten och artisten Tiny Tims liv är den ultimata sagan. Somliga såg honom som ett freak och andra ett geni men ingen lämnades oberörd. 45 miljoner amerikaner såg hans bröllop på TV och ett par år senare var han bortglömd.

Yung Lean – In My Head
Regi: Henrik Burman
Producent: David Herdies och Michael Krotiewski

Som 16-åring släpper Yung Lean en musikvideo på Youtube som över en natt når miljoner visningar. Tillsammans med sitt crew Sad Boys åker han på världsturné och hyllas av alla från Frank Ocean till Justin Bieber. Filmen är en fängslande ‘coming of age’-berättelse om en resa genom berömmelse, droger, vänskap och psykisk ohälsa.