Vi är ofta skilda från människor och saker vi egentligen vill vara närmre. På grund av extrema omständigheter som krig och flykt och (felaktiga) fängelsestraff, eller för att en smitta sprider sig genom samhället och får oss att isolera oss i våra hem. Separationen kan vara dubbel; när en biograf erbjuder en fristad i en krigszon kan besökarna njuta av det tillfälliga avståndet till skottlossningen utanför och samtidigt drömma sig bort till världen på vita duken. Slutligen kan vi konstatera att en vägg kan vara en skiljelinje mellan det som finns på riktigt och det som kanske bara existerar i vår mörkaste fantasi. Eller?

Vi har letat gemensamma nämnare i årets nomineringsbara filmer och hittat flera stycken. Nu presenterar vi alla 39 titlar i nio teman som vart och ett förmedlar en del av ett filmår som, trots alla motgångar, blev ganska fantastiskt.

Se alla trailrar och handlingsbeskrivningar i temat:

Andra sidan
Regi: Oskar Mellander och Tord Danielsson
Manus: Oskar Mellander och Tord Danielsson
Producent: Gila Bergqvist Ulfung

Shirin har just flyttat till ett parhus utanför stan med sin sambo Fredrik och hans son, Lucas. När Fredrik är bortrest på jobb börjar märkliga ljud komma från husets andra, obebodda, del. Och Lucas har från ingenstans fått en ny bästa vän.

Cinema Pameer
Regi: Martin Von Krogh
Manus: Martin Von Krogh
Producent: Johan Seth, Simon Hernadi och Malin Idevall

I en sliten byggnad i centrala Kabul ligger biografen Cinema Pameer, alla har de vuxit upp med krigen och har sina egna anledningar varför dem är där. De behöver bion lika mycket som den behöver dem för här kan man drömma sig bort, bort från krigets vardag.

Idomeni
Regi: David Aronowitsch
Manus: David Aronowitsch
Producent: Tobias Janson

Nadia Nawaf kom med sina barn till gränsen dagen efter den stängts. Yasir försöker få nyheter om sin kidnappade fru. Trots en dramatisk bakgrund är det här en film som utforskar de, till synes, stillsamma stunderna i flyktinglägren i Europa.

Only the Devil Lives Without Hope
Regi: Magnus Gertten
Manus: Magnus Gertten
Producent: Ove Rishøj Jensen

Dilya lever som flykting i Sverige. I gamla hemlandet Uzbekistan sitter hennes bror i fängelse anklagad för att vara terrorist. Under sin långa kamp för brodern kastas Dilya in i en thrillerliknande tillvaro med svek, spioner och mordförsök.

ORCA
Regi: Josephine Bornebusch
Manus: Josephine Bornebusch och Gunnar A.K. Järvstad
Producent: Sofie Palage

Elva personer, isolerade från omvärlden, kommunicerar via skärmar. En son vill hålla sin lidande mors hand. Förälskelse växer fram. En mamma har övergett sin familj. En terapeut finner sig vid ruinens brant. En dotter knyter an till sina föräldrar.