Att peka på det hot som är på väg att förstöra vår planet. Att lämna jordelivet genom döden. Att skjuta ut sig i rymden i en raket och titta bakåt mot det man lämnat. Att visa på de krafter som i fel händer kan utplåna oss alla. Hejdå, jorden.

Vi har letat gemensamma nämnare i årets nomineringsbara filmer och hittat flera stycken. Nu presenterar vi alla 39 titlar i nio teman som vart och ett förmedlar en del av ett filmår som, trots alla motgångar, blev ganska fantastiskt.

Se alla trailrar och handlingsbeskrivningar i temat:

Atomen i mänsklighetens tjänst?
Regi: Maj Wechselmann
Manus: Maj Wechselmann
Producent: Maj Wechselmann

I 17 kapitel redogör Wechselmann för atombombens och kärnkraftens, men även om motståndsrörelsens, historia. Från Hiroshimabombens offer, över det svenska atombombsprojektet, utvecklandet av neutronbomben, provsprängningar från Lappland till Bikiniatollen, Tjernobyl och Fukushima fram till idag då INF-avtalet löpt ut. Wechselmann är som alltid fylld av engagemang och patos i sitt filmberättande och ger oss en skrämmande exposé över det hot som angår oss alla.

Greta
Regi: Nathan Grossman
Manus: Nathan Grossman
Producent: Fredrik Heinig och Cecilia Nessen

Greta startar en skolstrejk för klimatet. Ensam och målmedveten vill hon visa vuxenvärlden att om de inte bryr sig om hennes framtid på jorden, varför ska hon då bry sig om sin framtid i skolan? På bara några månader blir strejken en global rörelse och Greta går från hemmasittare till världskändis.

Rymdresan
Regi: Patrik Forsberg
Manus: Alec Solokow och Patrik Forsberg
Producent: Caroline Forsberg, Anders Birkeland och Patrik Forsberg

12-åriga Mariana och hennes styvbror Marcus hamnar efter ett bråk ombord på en hemmabyggd raket. Bakom raketbygget står Albert, en lätt galen vetenskapsman, och hans hjälpreda Lemming, en talande lämmel.

Samtidigt på jorden 
Regi: Carl Olsson
Manus: Carl Olsson
Producent: Caroline Drab, Frida Barkfors, Ivo Felt och Anne Köhncke

Från patologerna till gravgrävarna, likbilsförarna och balsamerarna, begravningsmusikerna och de som tycks kommit till den punkt i livet då de bara väntar på att deras tid ska komma. Vi har alla samma väg att vandra och med Carl Olssons betraktande blick guidas vi genom ritualer och möter de personer som ägnar sina liv åt döden. Med statisk kamera och ett värdigt soundtrack av vardagliga samtal och plockande stråkar ser vi både det märkliga och makabra i hanteringen av livets slut, men känner också stor empati och beundran för dem som dagligen utför dessa sysslor.