Allt handlar väl på något sätt om kärlek. Den går inte att komma runt när livet ska levas – även jakten på och längtan efter kärlek kan fylla och forma en hel tillvaro. På samma sätt som en avslutad relation kan lämna efter sig ett tillstånd som tar över och blir svårt att ta sig ur. Gränslandet mellan kärlek och vänskap är svårnavigerat och ibland är inte bara kärleken besvärlig, utan livet självt, och allt man vill är att dagen ska ta slut. Men när går man egentligen och lägger sig, när solen aldrig går ner…

Vi har letat gemensamma nämnare i årets nomineringsbara filmer och hittat flera stycken. Nu presenterar vi alla 39 titlar i nio teman som vart och ett förmedlar en del av ett filmår som, trots alla motgångar, blev ganska fantastiskt.

Se alla trailrar och handlingsbeskrivningar i temat:

Alltid Amber
Regi: Lia Hietala och Hannah Reinikainen Bergenman
Manus: Lia Hietala och Hannah Reinikainen Bergenman
Producent: Göran Hugo Olsson och Melissa Lindgren

Amber är 17 år och hänger allra helst med bästa vännen Sebastian. Som två unga queer-personer delar dom en värld där dom kan undkomma omvärldens trånga blickar, allt känns möjligt. Men när Sebastian blir kär i Ambers flickvän faller allt samman. En historia om att våga lita på människor igen tar sin början samtidigt som Amber inser att den måste genomgå sin planerade transition ensam.

Are We Lost Forever 
Regi: David Färdmar
Manus: David Färdmar
Producent: Casper Andreas, Lis Svensson Brandberg och David Färdmar

Adrians och Hampus förhållande har tagit allt mer destruktiva vägar och i ett ödesdigert samtal tar allt slut. Hampus och Adrian finns inte längre men på något sätt måste de fortsätta leva. En helandeprocess uppdelad i stadier av desperata försök till återförening och kalla re-bounds tar dem stundtals längre ifrån och stundtals närmre varandra.

Bitter Love
Regi: Jerzy Sladkowski
Manus: Jerzy Sladkowski
Producent: Antonio Russo Merenda

En missanpassad kärlekskrank ensling, en gåtfull skönhet, en pensionerad  kontorist, en upphetsad sierska och ett tvivlande ungt par träffas under en sensommar-kryssning på den mäktiga ryska floden Volga. Vad har ödet i beredskap för dem?

Den längsta dagen
Regi: Jonas Selberg Augustsén
Manus: Jonas Selberg Augustsén
Producent: Andreas Emanuelsson

En familj med indiska turister har kommit till det lilla samhället för att se midnattssolen samtidigt som dom tror sig hitta vad dom själva tror är älgfällor. Vi kommer även bekanta oss med en trio av äldre män som sitter hela den långa dagen på en parkbänk. Bänken är deras stamplats i byn och där bedriver de dagarna med att förtära alkoholhaltiga drycker, iaktta byns invånare i deras dagliga sysslor, samt citera stora 1800-tals-filosofer. Tappert kämpar dessa människor med sina respektive förehavanden under detta årets ljusaste dygn, norr om 55:e breddgraden, och alla samlas under kvällen vid det lilla samhällets traditionella midsommarbål för att fira – Den Längsta Dagens slut…