Att ge allt för något man tror så mycket på, att det inte finns några alternativ. För en syster som dör om inte hjälpen kommer innan tiden runnit ut. För en dotter som ska få chansen att skina som andras döttrar. För en vän som inte är som andra, men den bästa vän någon kan få. Och för sig själv och för en möjlighet till ett annat, bättre, liv.

Vi har letat gemensamma nämnare i årets nomineringsbara filmer och hittat flera stycken. Nu presenterar vi alla 39 titlar i nio teman som vart och ett förmedlar en del av ett filmår som, trots alla motgångar, blev ganska fantastiskt.

Se alla trailrar och handlingsbeskrivningar i temat:

Breaking Surface
Regi: Joachim Hedén
Manus: Julia Gebauer och Jonas Sörensson
Producent: Joachim Hedén

Halvsystrarna Ida och Tuva råkar ut för en olycka vid ett vinterdyk i Nordnorge. Tuva kläms fast under vattnet efter ett stenras som också begraver deras utrustning på land – telefon, bilnycklar, allt är förlorat och systrarna är avskurna från om världen. I kamp för att rädda sin syster pressas Ida till det ytterste och när allt tycks förlorat är det mer som står på spel än bara överlevnad.

Maddy the Model
Regi: Jane Magnusson
Manus: Jane Magnusson
Producent: Cecilia Nessen

I dokumentären om Madeline får vi följa hennes väg till att bli en världsberömd fotomodell. Filmen vill utmana och ifrågasätta vår syn på funktionsnedsättning, identitet och skönhet

Nelly Rapp – monsteragent
Regi: Amanda Adolfsson
Manus: Jon Nohrstedt och Niklas Larsson
Producent: Sofie Forsman

Nelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott – han är en monsteragent! Nelly är snart omgiven av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare och dras in i ett gastkramande äventyr där allt hon tidigare trott på sätts på prov.

Scheme Birds
Regi: Ellen Fiske och Ellinor Hallin
Manus: Ellen Fiske och Ellinor Hallin
Producent: Mario Adamson och Ruth Reid

Den vilda tonårstjejen Gemma säger aldrig nej till ett slagsmål. Hon växer upp i en bortglömd del av Skottland, där våldet har präglat generation efter generation. Hennes farfar Joseph, som uppfostrat henne, avskyr våld men älskar duvor. Varje fredag förvandlar han den nedgångna boxningslokalen till en skönhetstävling för duvor och områdets kåkfarare får något att leva för. Gemma har däremot svårt att se skönheten i fåglarna utan lämnar farfar för kvarterets badboy Pat och ett mycket mer spännande liv. Men vad händer när de oskyldiga slagsmålen blir till blodigt allvar? Kan hon bara bre ut sina vingar och lämna ett förutbestämt öde?