Egna och andras hemligheter. Bra och dåliga hemligheter. De hemligheter som måste avslöjas och de som bör förbli nedgrävda. En grabb läser någon annans dagbok. En ung man måste leva gömd för de som inte får veta. En kvinna ser som sin livsuppgift att gräva djupt för att få makten att erkänna det de döljer. En präst låter sin livshemlighet leva djupt i hjärtat, tills det inte längre går att hålla tillbaka det som måste fram.

Vi har letat gemensamma nämnare i årets nomineringsbara filmer och hittat flera stycken. Nu presenterar vi alla 39 titlar i nio teman som vart och ett förmedlar en del av ett filmår som, trots alla motgångar, blev ganska fantastiskt.

Se alla trailrar och handlingsbeskrivningar i temat:

Berts dagbok
Regi: Michael Lindgren
Manus: Tapio Leopold
Producent: Anna Anthony och Rebecka Lafrenz

Bert börjar sjuan. I den nya klassen går även Amira som är lillasyster till Leila i 9B. Leila är tjejen som precis alla är kära i. Bert likaså. Bert ser sin chans att genom vänskap med Amira närma sig Leila. När Bert hittar en hemlig dagbok hemma hos systrarna börjar en livad kärlekshistoria om lögner, fake-news och superhjälten Lynx. Allt för att Bert ska börja lyssna på sitt hjärta.

Ghabe
Regi: Markus Castro
Manus: Markus Castro
Producent: Andrew Thompson och Jenny Johansson

Året är 2015 och Monir är en av 160 000 asylsökande som anländer till Sverige. Från krigets Syrien kastas han direkt in i den svenska urskogen där tiden står stilla och mörka, förträngda minnen snart gör sig påminda. Men allt är inte nattsvart. Moa, en storstadstjej som även hon är på ett slags flykt, befinner sig också i skogen över sommaren.

Jozi Gold
Regi: Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven
Manus: Fredrik Gertten och Stefan Sundlöf
Producent: Margarete Jangård

I området runt Johannesburg har en tredjedel av allt guld i världshistorien grävts fram. När nu den gyllene eran snart är förbi blottläggs en katastrofal miljökatastrof. Med intelligens, mod och envishet kämpar Maritte Liefferink för att få de rika och mäktiga gruvbolagen att ta sitt ansvar.

Min pappa Marianne
Regi: Mårten Klingberg
Manus: Ida Kjellin, Daniel Karlsson och Cilla Jackert
Producent: Charlotta Denward

Efter att ha brutit upp med pojkvännen återvänder Hanna, 28, till Alingsås för ett vikariat på lokalnyheterna. När hennes älskade pappa, prästen med det stora skägget, avslöjar att han egentligen vill vara Marianne vänds Hannas värld upp och ner. Men för pappa Marianne finns ingen återvändo, hon måste äntligen få vara den hon är. Det blir en omtumlande resa för Hanna som varken kände sig själv eller sin pappa så väl som hon trodde. En varm feelgood-berättelse om modet att vara sig själv och lyckan över att bli älskad för den man är.