Det är nästan alltid bättre att göra saker tillsammans. När något ska göras som är alldeles nytt och okänt. För att få stöd när man är rädd. Eller när ett mysterium ska lösas. För att två hjärnor klurar bättre än en. När julkulor ska massproduceras. För att det går fortare och inte blir lika trist. Och, såklart, när en kupp ska genomföras. För att den magnifika planen helt enkelt är så jäkla komplicerad.

Vi har letat gemensamma nämnare i årets nomineringsbara filmer och hittat flera stycken. Nu presenterar vi alla 39 titlar i nio teman som vart och ett förmedlar en del av ett filmår som, trots alla motgångar, blev ganska fantastiskt.

Se alla trailrar och handlingsbeskrivningar i temat:

Catwalk 
Regi: Johan Skog
Manus: Lia Cederström, Therese Bringholm och Johan Skog
Producent: Pelle Ohrgren

Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson får ett brev av Emma Örtlund där hon ber honom om hjälp att uppfylla sitt livs dröm om att bli fotomodell. Pär berörs av hennes önskan av att få ta plats i modevärlden och antar utmaningen. Tillsammans med skådespelare från Glada Hudik-teatern börjar de en spännande och omtumlande resa för att förverkliga hennes önskan om att stå i rampljuset.

LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet
Regi: Moa Gammel Ginsburg
Manus: Henrik Engström och Mattias Grosin
Producent: Filippa Torstensson

En mörk och regnig natt rymmer en flicka från ett barnhem. Flickan söker upp deckarduon Lasse och Maja och ber om deras hjälp. Hon heter Clara och är dotter till den livstidsdömde tågrånaren Ferdinand Fransson. Nu vill hon ha hjälp att bevisa att hennes pappa är oskyldig. Lasse och Majas som precis fått sin detektivbyrå nedlagd av Kristinelunds fördomsfulle polischef ser sin chans. De ska bevisa att barn inte alls är lättlurade och korkade. Att barn visst kan lösa mysterier och brott. Att barn visst kan vara detektiver! Men för att lyckas måste de avslöja personen bakom den mystiska täckmanteln Röda Rosen. Det är Röda Rosen som är den riktiga tågrånaren, som lurat allt och alla. Och som hotar att slå till igen!

Merry Christmas, Yiwu 
Regi: Mladen Kovacevic
Manus: Mladen Kovacevic
Producent: Mario Admanson, Iva Plemic Divjak och Ruth Reid

De kommunistiska idealen har sedan länge bleknat i Yiwu, en stad i Kina med över 600 julpyntsfabriker, där julen som vi känner den produceras för hela världen. Med stigande fabrikslöner, har de flesta arbetare nu råd med senaste iPhonemodellen, samtidigt som de fortfarande lever spartanskt i trånga fabrikssovsalar långt från sina hem. Alla är de migranter i sitt eget land och har å ena sidan starka band till de kinesiska traditionerna samtidigt som de jagar den nyfunna kinesiska drömmen. Att ha sitt eget företag och vara oberoende, att bli rik och finna kärleken.

Se upp för Jönssonligan
Regi: Tomas Alfredson
Manus: Rikard Ulvshammar, Tomas Alfredson och Henrik Dorsin
Producent: Pontus Edgren, Tomas Alfredson och Henrik Dorsin

Efter en misslyckad kupp hamnar Sickan i fängelse. När han släpps ut har kumpanerna i Jönssonligan blivit hederliga och Sickan får fortsätta på egen hand. Brottsförmedlaren Vicki ger honom ett simpelt inbrott som uppdrag, men det hela har förgreningar ända in i storpolitiken. När chansen till miljonerna dyker upp återförenas ligan.