Vilsna är vi väl alla någon gång i livet och det märktes i flera av årets filmer. Några kom bort sig i själen och fick leta innan de hittade vilka de skulle vara och kunde fortsätta framåt. Andra gick långt in i en både bildlig och bokstavlig vildmark och kunde inte komma tillbaka utan kamp. En var en katt som gick fel i ett ruskväder. Men snipp snapp snut, den sagan fick ett lyckligt slut.

Vi har letat gemensamma nämnare i årets nomineringsbara filmer och hittat flera stycken. Nu presenterar vi alla 39 titlar i nio teman som vart och ett förmedlar en del av ett filmår som, trots alla motgångar, blev ganska fantastiskt.

Se alla trailrar och handlingsbeskrivningar i temat:

Huldra
Regi: Ove Valeskog
Manus:
Producent: Ove Valeskog och Fredrik Wagner

Nanna lever ett ensamt och inrutat liv i Berlin. I samma veva som det går åt skogen med hennes karriär får hon ett telefonsamtal från sitt ex, Martin. Han påminner henne om den bekymmerslösa barndom de tillbringade ihop och föreslår att hon ska följa med honom på en vandring i vildmarken tillsammans med några av deras gemensamma vänner från den tiden. En av vännerna, Peter, har fått höra om en udda och världsfrånvänd hippie-sekt som arrangerar äventyrsläger ute i den svenska vildmarken. Vännerna möts upp och beger sig in i skogen till lägret, där de träffar Harald. Det visar sig att han lever ensam med sin stumma dotter. Vännerna beger sig djupare in i skogen och möter skogens väsen. Därefter förändras deras tillvaro och blir till en kamp på liv och död.

Funhouse
Regi: Jason William Lee
Manus: Jason William Lee
Producent: Michael Gyori

Den nedgångna körsångaren och före detta kändis-maken Kasper bjuds in att tävla i Funhouse, ett webbsänt ”Big Brother”-liknande realityprogram. För att stöpa om sin image och ändra sitt taskiga rykte går han motvilligt med på att delta. Tillsammans med sju andra C-kändisar från hela världen ska han tävla om 5 miljoner dollar. Först är Funhouse, som namnet antyder, präglat av roligheter, nya vänskaper, kärlek och lite rivalitet. Men till allas chock övergår snabbt roligheterna i misär när den första utmaningen slutar med att en av deltagarna blir brutalt mördad.

Inland
Regi: Jon Blåhed
Manus: Jon Blåhed
Producent: Andreas Emanuelsson och Tony Österholm

En ung kvinna från Stockholm flyttar till sin pojkväns hemort. Men relationen tar slut innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb och blir kvar av skäl hon själv inte riktigt begriper. Samhället har andra, okända koder. Hur blir man en del av något nytt?

Pool
Regi: Anders Lennberg
Manus: Anders Lennberg
Producent: Therese Anselmsson, Johanna Ljungberg, Anders Lennberg och Gustav Söderberg

Franska rivieran har 270 soldagar om året men längs stränderna är det mörkt i många hjärtan. Svenske Johan hänger i Nice och försöker komma på vad han ska göra med sitt liv. Minnen av en destruktiv tonårsromans plågar honom. En dag flyttar han in hos Celeste, en avdankad filmstjärna med alkoholproblem och svår åldersångest. Johan låter sig försörjas av henne i utbyte mot sex och inser att han håller på att bli en gigolo, ungefär som sin vän Kurt som ligger med Celestes make Jules – en man med ett fetischistiskt förhållande till övervakningskameror.

‘Du behöver inte jobba’, säger Kurt till Johan. ‘Det här är franska rivieran. Här lever de unga på de gamla. Inte tvärtom. Ibland är det så uppenbart, makten i att vara ung. Och vacker, förstås. För de flesta är det bara en omöjlig dröm.’

Men trots sin skönhet, trots det vackra huset, trots kläderna och privatstränderna känner Johan en växande oro. Till skillnad från Kurt vill han inte att ungdom ska vara hans största talang. Och trots att det gör ont kan han inte sluta tänka på den han en gång älskade.

Pelle Svanslös
Regi: Christian Ryltenius
Manus: Johan Bogeus
Producent: Jon Nohrstedt och Gila Bergqvist Ulfung

“Kattungen Pelle lever ett härligt och skyddat liv ute på landet tillsammans med Birgitta, den flicka som älskar honom så mycket. När ett ruskigt oväder för honom alldeles ensam hela vägen till staden Uppsala så hamnar han i en för honom främmande värld. Han får nya vänner men ställs också inför svåra utmaningar. Vågar han fortsätta vara snäll? Räcker han till för att bli hjälte? Och kommer han någonsin att komma hem till Birgitta igen?”

Spring Uje spring
Regi: Henrik Schyffert
Manus: Uje Brandelius
Producent: Anna-Klara Carlsten och Tomas Michaelsson

“En självbiografisk spelfilm av och med Uje Brandelius, i regi av långfilmsdebutanten Henrik Schyffert. Om hur livet tar vändningar du inte kunde fantisera om. Om vad du måste hinna innan det är försent. Och vad du inte måste hinna.”