Kamp för rättigheter, kamp för livet, kamp för hela universum. Strävan efter att uppfylla sina drömmar. I flera av årets svenska filmer finns människor som fortsätter försöka, fast oddsen är emot dem och klockan obönhörligt tickar. De vägrar ge upp.

Moa Martinson – Landsmodern
Moa Martinson var en av förra seklets mest betydelsefulla författare och en självklar frontfigur för kvinnokampen i Sverige.

Sara med allt sitt väsen
Sara Lidman satte ord på vår vrede över kriget i Vietnam, gjorde gruvarbetarnas villkor tydliga, tog upp kampen med skogsbolagen mot gifter i skogen och kalhyggen.

Ovan Babylon
Murtada vill ge omvärlden en annan bild av Irak än den som västerländska medier målar upp. Han vill att luftballonger fridfullt ska flyga över Babylon och det historiska Mesopotamien. Men vid samma tid växer en ny terrororganisation fram och hotar hela det storslagna projektet. Murtada vägar ge upp sin dröm. Mot alla odds och med livet som insats kämpar han för sin vision och för sitt lands framtid.

Tangent room
Fångade i ett märkligt rum kämpar fyra forskare mot klockan för att förhindra en kosmisk kollaps. De vägrar att bli offer i denna dödliga lek och tvingas samarbeta för  att lösa problemet innan det är för sent.

Allt vi äger
Vi får följa den vänskap som uppstår mellan Curtis, Johan och filmaren Emily. I takt med att vänskapen fördjupas dras Emily in i ett medberoende och det uppstår en konflikt i henne mellan viljan att se sina polare villkorslöst och samtidigt sätta gränser.

Se alla trailrar i temat:

Moa Martinson – landsmodern
Regi: Maj Wechselmann
Manus: Ebba Witt-Brattström och Maj Wechselmann
Producent: Produktionsgruppen Wechselmann AB

Sara med allt sitt väsen
Regi: Gunilla Bresky
Manus: Gunilla Bresky
Producent: Stina Gardell

Ovan Babylon
Regi: Folke Rydén
Manus: Folke Rydén
Producent: Folke Rydén

Tangent Room
Regi: Björn Engström
Manus: Björn Engström
Producent: Björn Engström

Allt vi äger
Regi: Emily Norling
Manus: Emily Norling
Producent: Monica Hernández Rejon