Filmåret 2019 innehåller en rad konstnärer – och konstnärliga uttryck. Internationellt prisade trompe l’œil byggen, en nitisk tabusprängande konstnär, specialdesignade bilar och en långfilmsdebut vars hela väsen andas konstnärligt uttryck – alla får plats i vårt tema: I ateljén.

Långfilmsdebuten Säsong kastar en personlig blick på skånsk natur, betande kor, skördetröskor och människor i arbete. Med minutiöst skapade sommarbilder och en helt egen ton skapas filmkonst med en given plats i detta tema.

I Om det oändliga flyger livets kamera högt över vår värld. Människan är liten där nere. Våra problem kan tyckas små, men bara för andra än oss själva. Filmen skapar villervalla för ögat. Trots att den helt filmats i ateljé kliver den långt utanför den interiörens gränser.

Dokumentären Hans Arnold – Penselns häxmästare berättar om en lika produktiv som detaljrik konstnär. Arnolds bilder i skivomslag och tidningar hetsade upp sin omgivning. Kanske för att det skrämmande och det eggande var grannar i hans ateljé.

I dokumentären Pionjärerna – Svensk hot rod och kustomhistoria kliver vi in i bilbyggandets ateljé. Hot rod världen är full av anekdoter och passionerade händer som skapar med både svetslåga och pensel – och förvandlar bilar till konstverk.

Filmer och trailrar i detta tema:

Säsong
Regi: John Skoog
Manus: John Skoog och Anna Karisinska
Producent: Erik Hemmendorff och John Skoog

Om det oändliga
Regi: Roy Andersson
Manus: Roy Andersson
Producent: Pernilla Sandström

Hans Arnold – Penselns häxmästare
Regi: Micke Engström
Manus: Micke Engström
Producent: Micke Engström

Pionjärerna – Svensk hot rod och kustomhistoria
Regi: Dan Nilsson
Manus: Dan Nilsson
Producent: Deon bildproduktion