Att berätta en historia om människor som börjar om, antingen av egen vilja, eller för att de blir tvingade, är ett tacksamt ämne för filmmakare. Det svenska filmåret 2019 innehåller flera titlar där så skilda anledningar som skilsmässa, planetens kollaps, destruktiv livsstil,  barndomsminnen och sorgebearbetning får karaktärer att söka efter nya startpunkter i livet.

Det är aldrig för sent att bli någon helt annan än den man var. Att gå från pedantisk hemmafru till engagerad ungdomsfotbollstränare, till exempel. Se bara på Britt-Marie i Britt-Marie var här.

I En del av mitt hjärta är det ungdomsförälskelsen som lockar och drar Isabella tillbaka till uppväxtorten. Men om hennes vackra minnen inte stämmer med hur det faktiskt var, är det värt att stanna kvar ändå? Kan den nyvunna kunskapen leda till en romantisk nystart?

När vi har förstört vår planet måste vi hitta ett nytt hem för mänskligheten på en annan planet. Men rymden är stor och lätt att gå vilse i och ett rymdskepp kan plötsligt sluta fungera. I Aniara följer vi människor som längtar efter en ny chans, men inte vet om den är möjlig.

Att det börjar om kan också vara en helvetisk, nattsvart mardröm. Det sörjande paret i Koko-di koko-da blir alltmer desperata då de inser att mardrömmen börjar om, och om, och om igen och för varje gång blir mer brutal och mer skrämmande.

Vi växer upp, vi mognar och våra livsmål och drömmar byter skepnad. I Raggarjävlar har Sami börjat fundera över sitt drickande, sin ekonomi och kärleken. Kanske är det dags att bryta med allt och alla och lämna det gamla livet bakom sig.

 

Se alla trailrar i temat:

Britt-Marie var här
Regi: Tuva Novotny
Manus: Tuva Novotny, Anders August och Øystein Karlsen
Producent: Gustav Oldén och Nicklas Wikström Nicastro

En del av mitt hjärta
Regi: Edward af Sillén
Teknisk regi: Annika Appelin
Manus: Lars Vasa Johansson
Producent: Patrick Ryborn

Aniara
Regi: Pella Kågerman och Hugo Lilja
Manus: Hugo Lilja och Pella Kågerman
Producent: Annika Rogell

Koko-di koko-da
Regi: Johannes Nyholm
Manus: Johannes Nyholm
Producent: Johannes Nyholm

Raggarjävlar
Regi: Sebastian Ringler
Manus: Sebastian Ringler
Producent: Sebastian Ringler och Johan Seth