Män emellan, vad innebär det egentligen? Machostinna relationer instängda i trånga stereotyper? Inte alls, om vi ser tillbaka på det svenska filmåret. Här syns både innerlig vänskap och förståelse över generationsklyftor. Här finns plats för blomstrande kreativitet och kärlek som håller och växer, även när livet gör motstånd.

I 438 dagar utsätts Martin Shibbye och Johan Persson för extrema påfrestningar i en ofta fientlig miljö, men bandet mellan dem bär, och hjälper dem härda ut.

Simons förhållande till sin pappa, i Kungen av Atlantis, är komplicerat och tyngt av ansvar och medberoende, men även här är bandet som håller ihop dem så starkt att det håller, även när det töjs till bristningsgränsen.

Dokumentären Hasse & Tage – En kärlekshistoria målar upp en bild av två män som jämt har roligt ihop. Tage Danielsson tittar uppskattande på sin bästis Hasse Alfredson i bild efter bild, och vi förstår att det bästa båda visste var att få den andra att skratta.

Sune och hans morfar är också bästa vänner och åldersskillnaden spelar ingen roll när goda råd och förtroligheter ska ges och tas emot. I Sune – Best Man, testas dock den nära vänskapen när Sune måste ta ett viktigt beslut – kommer morfar alltid först, eller är det möjligt att välja någon annan?

En nära relation mellan män kan även beskrivas genom sorg och saknad. I Fraemling får en skuldtyngd man aldrig möjlighet att berätta färdigt sin historia och vännen som står ensam kvar beslutar sig för att göra det åt honom.

 

438 dagar
Regi: Jesper Ganslandt
Manus: Peter Birro
Producent: Sandra Harms och Karl Fredrik Ulfung

Kungen av Atlantis
Regi: Marina Nyström och Soni Jorgensen
Manus: Simon Settergren och Ursula Fogelström
Producent: Emma Creed, Simon Settergren och Soni Jorgensen

Hasse & Tage – En kärlekshistoria
Regi: Jane Magnusson
Manus: Jane Magnusson
Producent: Fredrik Heinig och Cecilia Nessen

Sune – Best Man
Regi: Jon Holmberg
Manus: Jon Holmberg
Producent: Linus Stöhr Torell och Malin Söderlund

Fraemling
Regi: Mikel Cee Karlsson
Manus: Mikel Cee Karlsson
Producent: Erik Hemmendorff