Filmåret 2018, del 8 av 8: Takt och ton

Filmåret 2018, del 8 av 8: Takt och ton

Livet är inte alltid en dans på rosor, och ett lyckligt liv kan vara svårt att uppnå, även om du har en gudabenådad musikalisk talang. Det svenska filmåret 2018 innehåller fyra filmer som använder taktens och tonens kraft för att återge några, vitt skilda, livsöden.

Ted – för kärlekens skull berättar om Ted Gärdestads bergochdalbaneliv med framgång, fall och återkomst. Ihop med bror Kenneth kunde han skapa musik så stark att den ofta räddade honom från livets mörker.

I Dansa först har dans en kraft som snuddar vid magi. Den fungerar som en nyckel för Adam att nysta i hans Lisas otrohetsaffär, och kanske kan den till och med räcka för att väcka henne ur en koma?

Larz Kristerz bjuder upp till dans i Vill du dansa? Dokumentären om Sveriges dansbandskultur, och ett av genrens största band, rör sig bland raggarbilar och motorcyklar i folkparkens förenande värme, långt från skitnödiga musikposörer.

Musiken i Leslie brinner är r’n’b på svenska, framförd av en artist som kämpat sen han var 14 år. Drömmen om en musikkarriär ställs mot en tuff uppväxt i Malmö.

 

Nedan listas alla fyra titlar i detta tema i bokstavsordning, med respektive trailer.

DANSA FÖRST

Regi
Rikard Svensson
Producent
Annette Stavenow Eriksson
Manus
Rikard Svensson

När Lisa drabbas av en bilolycka och faller i koma får Adam reda på att hon har varit otrogen. Hans enda ledtråd är att älskaren är dansare. Fast besluten att ta reda på vem hans rival är lär han sig dansa och tar sig under antaget namn in i dansklubbens innersta kretsar. Men kommer dansens förlösande kraft att räcka till för att få Lisa tillbaka?

LESLIE BRINNER

Regi
Stefan Berg
Producenter
Stefan Berg
Elie Kellermann
Elin Kamlert
Manus
Stefan Berg

När Leslie var 14 drömde han om att bli en känd artist. Men uppväxten i Södra Sofielund i Malmö var tuff och trots sin talang hamnade han snett. 13 år senare har hans r’n’b på svenska tagit sig ända in i musikbranschens finrum i Stockholm. Men för att vinna folkets kärlek måste han utvecklas som person.

TED – FÖR KÄRLEKENS SKULL

Regi
Hannes Holm
Producenter
Lena Rehnberg
Cecilia Forsberg Becker
Manus
Hannes Holm

En film om en av vår tids största artister Ted Gärdestad och hans bror Kenneth. Ted handlar om kärleken till musiken och om en stark brodersrelation. En färd genom 70-talets glans och berömmelse till 80-talets dolda period och 90-talets come-back.

VILL DU DANSA?

Regi
Matz Eklund

Dokumentär om Larz Kristerz och den svenska dansbandskulturen!