Filmåret 2018, del 7 av 8: Att minnas

Filmåret 2018, del 7 av 8: Att minnas

Minnen. Fina minnen, otäcka minnen. Är det viktigt att komma ihåg hur det var? Vad som hände? I flera av titlarna från det svenska filmåret 2018 letas det efter sanningar och tecken från förr, som gör att vi förstår oss själva bättre, nu.

I Trädgårdsgatan möts Elin och Eric som vuxna och försöker minnas den sommar de spenderade tillsammans under en strulig barndom. De smärtsamma händelser som några ungdomar återskapar i Rekonstruktion Utøya kommer förhoppningsvis hjälpa dem att gå vidare och i In i dimman skapar det vaga minnet av en avgörande händelse i det förflutna stor dramatik i nutid.

Att se tillbaka på en produktiv period i dämonregissörens liv, i Bergman – ett år, ett liv, ger oss som tittar åtminstone en förnimmelse av förståelse för hans person, och i Den sommaren får någon timme i Big Edie och Little Edies sällskap oss att känna doften av en era som för länge sedan passerat. I Leva. Älska, slutligen, får människor äntligen utrymme att prata om det viktiga som var, det viktiga som formade dem till de de var, och de de är, nu.

Nedan listas alla sex titlar i detta tema, i bokstavsordning, med respektive trailer.

 

BERGMAN – ETT ÅR, ETT LIV

Regi
Jane Magnusson
Producent
Mattias Nohrborg
Cecilia Nessen
Fredrik Heinig
Manus
Jane Magnusson

Mellan åren 1957 och 1963 regisserar Ingmar Bergman några av filmhistoriens största klassiker: Det sjunde insegletSmultronställetNära livetAnsiktetDjävulens ögaJungfrukällanSåsom i en spegelLustgårdenNattvardsgästerna och Tystnaden. Därtill sätter han upp tolv teaterproduktioner, regisserar sex tv-filmer och skriver flera manus. Hur är det möjligt? Genom intervjuer, arkivmaterial och animationer tecknas ett porträtt som visar upp alla sidor av den stora konstnären, älskaren och pappan.

DEN SOMMAREN

Regi
Göran Hugo Olsson
Producent
Tobias Janson
Joslyn Barnes
Nejma Beard
Signe Byrge Sørensen
Manus
Göran Hugo Olsson

Året är 1972, platsen det bohemiska East Hampton, New York. Miljön kommer senare att återges i den nu kultförklarade filmen Grey Gardens. I Big Edies och Little Edies gamla villa spirar kreativiteten, bland gästerna den sommaren finns Jackie Kennedy, Lee Radziwill, Andy Warhol och Peter Beard.

IN I DIMMAN

Regi
Anders Hazelius
Producent
Lizette Jonjic
Ronny Fritsche
Madeleine Ekman
Manus
Anders Hazelius

Krill lever ett dekadent festliv på sina föräldrars skärgårdsö tillsammans med Kicki och Julle. När kompisen Baggy ansluter inser Krill att något inte står rätt till. Baggy beter sig underligt. De inleder en psykologisk katt- och råttalek som leder till att Krill låser in Baggy i husets källare. När nyckeln till källaren försvinner och Baggy inte kan komma ut vaknar det förflutna till liv. Krill måste konfrontera den händelse som förändrade allt.

LEVA. ÄLSKA

Regi
Mette Aakerholm Gardell
Producent
Stina Gardell
Manus
Mette Aakerholm Gardell

Ett 40-tal kvinnor, män och hundar flyttar i november 2013 in på världens första seniorboende för homosexuella. I den nya gemenskapen öppnas nya rum, i dubbel bemärkelse. En film om att ha levt ett helt liv med drömmar och begär under förtryck.

REKONSTRUKTION UTÖYA

Regi
Carl Javér
Producent
Fredrik Lange
Manus
Fredrik Lange
Carl Javér

I en serie rekonstruktioner visar fem överlevare från terrordådet på Utøya vad som hände dem och hur de överlevde. Till sin hjälp att återskapa sina minnen har de en grupp unga vuxna. Filmen följer också vad som sker utanför studion och hur relationerna mellan överlevarna, de medverkande och filmteamet utvecklas.TRÄDGÅRDSGATAN

Regi
Olof Spaak
Producent
Sofie Palage
Manus
Gunnar A.K. Järvstad

Elin och Eric som träffas som vuxna och minns sin barndom. Båda växte upp med föräldrar som missbrukade men skildes tidigt åt när föräldrarna gick skilda vägar men sakta hittar de tillbaka till varandra.