Filmåret 2018, del 6 av 8: Hotet utifrån

Filmåret 2018, del 6 av 8: Hotet utifrån

Det smäller och pangar. Det springs och skriks i panik. Under det svenska filmåret 2018 gestaltades flera idéer om hur katastrofer både enar och splittrar människor.

En kvinna, en man och deras son lever det goda lantlivet i en avlägsen villa. Men så byts det varma sommarljuset mot kylan i tre soldaters blickar. När vintern kommer är ett kammarspel där tre beväpnade män grundlöst stövlar in i en familjs hem. Operation Ragnarök bjuder på domedagsaction med kraschande ubåtar och monsterskapande virus. Människor delas upp i smittade och icke-smittade och snart står landet på randen till katastrof.

Även Jimmie visar människor indelade i olika grupper. Fyraåriga Jimmie flyr med sin far från människor som jagar dem genom skogar, till tillfälliga läger där andra människor hjälper dem med sovplatser. Regissören Jesper Ganslandt och hans egen son Hunter gör huvudrollerna.

Den blomstertid nu kommer visar Sverige under attack, parallellt med kriser på personliga plan. Här verkar dock människor äntligen kunna dra åt samma håll trots att det handlar om en katastrof – men då syftar vi främst på den lyckade crowdfunding-kampanj som la grunden till filmen.

Nedan listas alla fyra titlar i detta tema i bokstavsordning, med respektive trailer.

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER

Regi
Crazy Pictures
Producent
Crazy Pictures
Manus
Crazy Pictures
Christoffer Nordenrot

Samtidigt som Sverige hamnar under en mystisk attack tvingas Alex tillbaka till sin barndomsby. Där måste han försonas med sin far och sin ungdomskärlek, Anna, medan de gemensamt kämpar för att överleva.

INNAN VINTERN KOMMER

Regi
Stefan Jarl
Producent
Stefan Jarl
Manus
Stefan Jarl

En familj, några mil från en stad. En vägspärr. Och så är ingenting som vanligt.

JIMMIE

Regi
Jesper Ganslandt
Producent
Juan Pablo Libossart
Hedvig Lundgren
Jesper Ganslandt
Manus
Jesper Ganslandt

Fyraåriga Jimmie måste åka på en resa med sin pappa och lämna mamma hemma. Men resan tar aldrig slut och ingen verkar veta vart de ska. Förutom att de är på väg bort från något.

OPERATION RAGNARÖK

Regi
Fredrik Hiller
Producent
Fredrik Hiller
Thabo Malmén
David Hanna
Anna G Magnúsdóttir
Anders Granström
Manus
Fredrik Hiller

En ubåt kraschar in i Landskronas hamn, och smittar staden med ett virus som förvandlar människor till monstruösa versioner av sig själva. Militären sätter staden i karantän för att smittan inte ska sprida sig. En grupp icke-smittade – hälften etniska svenskar, hälften invandrare – tar samtidigt skydd i det gamla citadellet. Gamla motsättningar eskalerar. De måste ställa sig frågan: vilka är de värsta fienderna? Monstren därute, eller de gamla fienderna inne i citadellet?