Filmåret 2018, del 5 av 8: Nöd, lust och nerviga relationer

Filmåret 2018, del 5 av 8: Nöd, lust och nerviga relationer

Det svenska filmåret 2018 rymmer mycket känslor. Känslor för de nya som dyker upp, för de som länge varit vid vår sida, och för alla delar av oss själva. Nyfikenhet, avsky, svartsjuka, sorg, åtrå, frustration och, såklart, kärlek och förälskelse. Allt är tillåtet och allt får plats.

I X&Y möter huvudpersonerna sig själva i form av andra karaktärer som ger utlopp för känslor de själva kanske helst vill gömma. Behov och bekräftelse, lust och avvisning, studsar fram och tillbaka mellan Mika och Tesfai längs en gropig relationsväg i filmen Hjärtat. Ombord på Flotten väcker många möten på litet utrymme både lust och aggression. Och i Lyckligare kan ingen vara utforskas känslor som ”bara blir”, parallellt med känslor som ”väljs”. Vilken väg leder rakast mot kärlek?

Det händer saker i huvud och hjärta när någon blir bunden och bortrövad, både hos offer och förövare. I Uppsalakidnappningen kryper vi under känsloskinnet. Emotionella relationsknutar försöker lösas upp i Krocken, men hur går det när terapeuten har en egen agenda?
Slutligen får vi, i Anders, jag och hans 23 andra kvinnor, beskåda en kärlekshistoria som ställs på sin spets när den ena parten känner känslor för…för många.

Nedan listas alla sju titlar i detta tema, med respektive trailer.

 

ANDERS, JAG OCH HANS 23 ANDRA KVINNOR

Regi
Nahid Persson
Producent
Nahid Persson
Manus
Nahid Persson

Nahid har blivit sviken. Den 49-åriga professionella tennisspelaren Anders Rosén som hon träffar visar sig jonglera relationer med 23 andra kvinnor. Kvinnorna har startat en Facebook-grupp för att dela sina sorger och aggressioner, men Nahid tänker inte deppa ihop. Hon tänker filma. Filmen tar Nahid och Anders på en resa som handlar om svek och ilska men också om vänskap, närhet och kärlek.

FLOTTEN

Regi
Marcus Lindeen
Producent
Erik Gandini
Manus
Marcus Lindeen

Sommaren 1973 reser fem män och sex kvinnor på en flotte över Atlanten i ett av världshistoriens märkligaste vetenskapsexperiment. Syftet är att studera våld och konflikter men expeditionen blir snart omskriven i pressen som “sexflotten”. Fyrtio år senare återförenas besättningen för att prata om vad som egentligen hände ombord.

HJÄRTAT

Regi
Fanni Metelius
Producent
Rebecka Lafrenz
Mimmi Spång
Manus
Fanni Metelius

Hjärtat är berättelsen om Mika och Tesfay. Hon är fotograf, han musiker, båda up-and-coming. Det är den första riktiga kärleken, men mellan lakanen finns en osynlig konflikt, en onämnbar skam. Ett maktspel där reglerna ändras i takt med musiken på festerna i Göteborg, Stockholm och på Ibiza. Bortom allas blickar och förskönande filter döljer sig en rå verklighet om vems hjärta som får bestämma över den andras liv.

KROCKEN

Regi
Lena Koppel
Producent
Otto Runmark
Manus
Lena Koppel
Otto Runmark

Två par i medelåldern anländer till äktenskapsrådgivaren Noah som driver ett pensionat. Paren är helt olika, vilket resulterar i en rejäl kulturkrock. De har kommit för att få hjälp av Noah, hon har dock en helt annan agenda. Hon har planerat mötet för att avslöja en hemlighet, något som får ödesdigra konsekvenser.

LYCKLIGARE KAN INGEN VARA

Regi
Staffan Lindberg
Producent
Annica Bellander Rune
Manus
Staffan Lindberg

Lyckligare kan ingen vara kretsar runt fem par i olika generationer. Deras liv vävs samman av tillfälligheter men ibland också genom mycket avsiktliga val där den gemensamma drivkraften är sökandet efter kärlek.

UPPSALAKIDNAPPNINGEN

Regi
Anders Skog
Producent
Sonia Maggioni
Manus
Anders Skog

En läkarstudent, Josef Esfarander, planerar att kidnappa en juridikstuderande för att utpressa hans rika familj på pengar i ett desperat försök att lösa sina ekonomiska problem. Till sin hjälp har han sin flickvän Shirin och en godtrogen skolkamrat från gymnasietiden. Josef är övertygad om att han åstadkommit den perfekta planen men  genomförandet är rent farsartad. Vi inser snart att Josef saknar alla normala spärrar och att han dessutom har en mycket skev verklighetsuppfattning.

X&Y

Regi
Anna Odell
Producent
Frida Bargo
Mattias Nohrborg
Manus
Anna Odell

En film om manliga och kvinnliga identiteter, inom ramen för ett fiktivt filmprojekt.  Det är en gränslös lek med könsroller och karaktärsdrag, och en jakt på mänskliga sanningar och sexuella beteendemönster.