Filmåret 2018, del 3 av 8: Hon mot strömmen

Filmåret 2018, del 3 av 8: Hon mot strömmen

När vi summerar det svenska filmåret 2018 ser vi många berättelser där kvinnor, både i nu- och dåtid, bryter gängse normer för vad de förmodas vara och göra. De kämpar och krigar, protesterar och triumferar. De söker – och hittar – egna vägar. De går mot strömmen.

I Toppen av ingenting leder en växande desperation över sakernas tillstånd till extrema, traditionellt okvinnliga, handlingar. När Astrid Lindgren i Unga Astrid blir gravid, tar hon beslut som inte anses passande för en ogift kvinna på 1920-talet.
Ibland behöver allt könsbegränsande omvärderas; utseende, kroppsspråk, sexualitet och livsval, och Tina i Gräns behöver göra just det, för att bli sann och fri. I dokumentären Livets pris träffar författaren Sara Lidman sitt livs kärlek, en yngre svart man i 1960-talets Sydafrika, och vi blir påminda om vilket pris som ofta måste betalas för att gå en annan väg än den redan upptrampade.


Nedan listas alla sju titlar i detta tema, med respektive trailer.

 

GRÄNS

Regi
Ali Abbasi
Producent
Petra Jönsson
Piodor Gustafsson
Nina Bisgaard
Manus
Isabella Eklöf
Ali Abbasi
John Ajvide Lindqvist

En mystisk resenär väcker något djupt inom tulltjänstekvinnan Tina. Det är startskottet på en resa som omkullkastar hela hennes tillvaro och slutligen leder till sanningen om vem hon är.GUDRUN – KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA

Regi
Hampus Linder
Producent
Helene Granqvist
Manus
Hampus Linder

Gudrun Schyman har varit ett namn på hela Sveriges läppar sedan 1993, då hon valdes till partiledare för Vänsterpartiet. Hon har ofta befunnit sig i stormens öga och är idag en ikon för svensk feminism som inte lämnar någon oberörd. Filmaren Hampus Linder har följt Gudrun Schyman från 2014 till 2018, i vardagen, i flyktingläger på Lesbos och i EU-parlamentet, genom riksdagsval och privata samtal med dottern.


LIVETS PRIS

Regi
Åsa Faringer
Producent
Ulf Hultberg

En historia om kärlek och politik i förtryckets Sydafrika under Sara Lidmans afrikanska resa. Ett närgånget och gripande porträtt av en av Sveriges främsta författare.


MAJ DORIS

Regi
Jon Blåhed
Producent
Li Skarin
Göran Hedemalm
Manus
Jon Blåhed

Maj Doris Rimpi är en 74-årig samisk konstnär, renägare och skådespelerska. För 20 år sedan lämnade hon konstnärslivet och resorna runt jorden för att helt fokusera på arbetet hemma på gården i Parenjarka. I den här dokumentären får vi följa med Maj Doris under vintern 2016/2017 när vardagslivet ska kombineras med en comeback i både filmskådespeleri och med konstutställningar. Hur ska hon hinna med allt?

Maj Doris – trailer from SVT International on Vimeo.


STÅLKRIGARINNOR

Regi
Jelena Mila
Producent
Jelena Mila
Manus
Jelena Mila

Om kvinnliga volontärer i Första världskriget och Balkankrigen.


TOPPEN AV INGENTING

Regi
Måns Månsson
Axel Petersén
Producent
Sigrid Helleday
Måns Månsson
Manus
Axel Petersén

Efter ett liv i sus och dus och månatligt underhåll ärver Nojet, 68, en hyresfastighet av sin nyligen avlidne far. Det hon trodde var en kassako visar sig dock vara en förbannelse och hon kastas handlöst in i en virvlande kedja av skumraskaffärer i den svenska bostadsmarknadens allra skitigaste hörn.


UNGA ASTRID

Regi
Pernille Fischer Christensen
Producent
Lars G Lindström
Maria Dahlin
Anna Anthony
Manus
Pernille Fischer Christensen
Kim Fupz Aakeson

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Den här berättelsen är en fri tolkning om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.