Inte mindre än åtta av årets nomineringsbara filmer skildrar någon form av resa. Vanligast är fysiska resor, från en plats till en annan, men även inre resor, och en kombination av båda, återges i dessa berättelser.

Vilda färder, på jakt eller i flykt, blandas med reflekterande vistelser på nya platser och återvändanden till ställen som spelat, eller spelar, en avgörande roll för både det som varit och det som ska bli.
Resa bort. Komma hem. Ibland skilda företeelser, ibland alldeles precis samma. Ibland bara sätt att finnas till.

Vi har samlat ihop filmerna under ett tema vi döpt till Resa bort och komma hem men låter dem även få komma till tals var och en för sig, här nedan.

Under pyramiden
Axel Petersén
Premiär: 5 februari 2016

Den unga galleristen Katarinas Oxes far, konsthandlaren Sten Oxe, försvinner spårlöst. Det visar sig att han har sysslat med illegal import av konstobjekt och har blivit kidnappad i Egypten av sin forna smugglingspartner. Katarina reser till Mellanöstern för att hitta den undangömda antika statyett som kidnapparna kräver för att släppa fadern.

Hotellet
Kristian Petri
Premiär: 29 april 2016

Ett hotell är ett annorlunda tillfälligt hem. Det kan fungera som tillflyktsort, återvändsgränd, slott, mardröm, skapande rum. När det första hotellet skapades var det som skydd för väder och vind. Trötta resenärer kunde vila ut. Men det var också en plats för sagor och berättelser.

Sophelikoptern
Jonas Selberg Augustsén
Premiär: 27 maj 2016

Någonstans i Sverige lossnar en gigantisk sopcontainer från sin kätting under en helikopter och faller till marken med ett brak. Samtidigt vaknar Enesas mormor med ett ryck och känner plötsligt en enorm saknad efter sitt gamla väggur som lämnades in på reparation för över ett år sen. Hon ringer Enesa som lovar att hämta vägguret hos urmakaren och köra hem det till henne. Enesa hämtar klockan och två dagar senare inleder hon den över 100 mil långa bilresan hem till mormor tillsammans med sin bror Baki och vännen Saska.

Min faster i Sarajevo
Goran Kapetanovic
Premiär: 27 juli2016

Zlatans enda kontakt med Bosnien sen kriget är pengarna han skickar till sin gamla fasters hemhjälp. Zlatans dotter Anja vill veta mer om sina bosniska rötter. Zlatan vill stoppa Anja från att resa till Sarajevo, men tvingas själv följa med.

Speglingar
Sara Broos
Premiär: 2 september 2016

En mor och en dotter, om undermedvetna överföringar, projektioner och speglingar. Fragment av det förflutna, vardagen och drömmar. Om symbios och avstånd, självbilder och skam. Om den tunna gränsen mellan konst och liv och försöken att hålla fast vid något när allt är i ständig förändring.

Medan vi lever
Dani Kouyaté
Premiär: 7 oktober 2016

Kandia, en afrikansk kvinna i femtioårsåldern som bott i Sverige i 30 år, bestämmer sig för att flytta tillbaka till Gambia. Sonen Ibbe, som drömmer om en musikkarriär inom hiphop och är på väg att slå igenom, följer efter. Mötet med hemlandet blir dock inte som de tänkt sig.

Upp i det blå
Petter Lennstrand
Premiär: 21 oktober 2016

Åttaåriga Pottan ska på ponnyläger, tror hon och hennes föräldrar. Men av misstag hamnar hon på en skrotgård. Hos några riktigt märkliga typer. Motvilligt tar de hand om Pottan som snart upptäcker deras hemlighet. Bakom höga stängsel snickras det på en hemmagjord rymdfarkost.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann
Felix Herngren och Måns Herngren
Premiär: 25 december 2016

Allan Karlsson och Julius Jonsson är rastlösa på Bali. Men när det bjuds på den oförglömligt goda läsken Folksoda blir det fart på gamlingarna. Uppföljaren till Hundraåringen bjuder på ett nytt kapitel om hundraettåringens osannolika liv.