Överlevarna – det tionde året, Palme – sista timmarna, Fonko, I Remember When I Die och John Hron. Revolutioner, tragedier, katastrofer och nydaningar. I brytpunkter och sammandrabbningar, bland förebilder och skräckexempel, på skuggsidor och frontlinjer utspelar sig filmerna i det här temat.

I vårt kollektiva medvetande såväl som i våra privatliv finns de, de händelser som förändrat oss. När vi blickar tillbaka ser vi dem framträda som bläckplumpar på ett papper, förtätningar kring vilka alla andra minnen samlas och delas in i ett före och efter.

Vi har samlat ihop filmerna under ett tema vi döpt till Det som förändrar oss men låter dem även få komma till tals var och en för sig, här nedan.
Palme – Sista timmarna
Göran Ellung
Premiär: 23 januari 2016


En film om mordet på statsministern Olof Palme, ett mord som skakade om och förändrade den svenska nationen, den svenska folksjälen. Det overkliga inträffade mitt i huvudstaden och vi alla vaknade upp i ett nytt land. Den 28 februari 2016 är det trettio år sedan skotten föll på Sveavägen. Palme – sista timmarna är en resa i tiden som visar den tidens politiska samhällsklimat till dagens förändrade samhälle. Nattens händelse blev starten till ett annat politiskt klimat, en socialdemokratisk era som blev bruten, ett helt annorlunda säkerhetstänkande i samhället och en annan mediesyn från monopoltänkande till full konkurrens.


Fonko
Göran Hugo Olsson, Lamin Daniel Jadama, Lars Lovén
8 April 2016


Fonko berättar om de sociala och politiska förändringarna i det nya Afrika genom en lavin av slående, visuell och nyskapande musik. Det är en samtida historieskrivning om dagens omvälvande panafrikanska rörelse berättad av de fantastiska människorna som skapar den.


Överlevarna – Det tionde året

Folke Rydén
Premiär: 15 April 2016


Fyra svenska familjer, sammanlagt 19 personer, firade jul på paradisstranden i Khao Lak 2004. Klockan 10:45 på annandagen var endast tre vuxna och två barn kvar i livet. Hur var det möjligt att leva vidare efter tsunamin, när allt som är värt att leva för var borta? De överraskande svaret får vi tio år senare – i en gripande berättelse om djup vänskap, kärlek och det goda i livet.


John Hron

Jon Pettersson
29 Juli 2016


Västsverige, sommaren 1995. En våg av nynazistiska våldsdåd sveper över landet. John Hron är en 14-årig kille från det lilla samhället Kode i Kungälv. När John försvarar en elev i skolan mot en mobbare blir han själv en måltavla. Konflikten eskalerar och orsakar spänningar mellan John och hans vänner. Det hela kastar en skugga över Johns planer för en framtida motorcykelsemester med sin flickvän och hans träning för de nationella kanotmästerskapen. Medan John försöker vinna tillbaka sina vänner, går mobbaren med i ett nynazistiskt gäng.


I Remember When I Die

Maria Bäck
9 December 2016


I Remember When I Die är en film om minnenas förhållande till verkligheten, viktigheten i att kunna minnas och rädslan för att bli glömd. Vissa människor tror att det man tänker på i dödsögonblicket är där man hamnar efter sin död, att det blir ens evighet. Är det möjligt att skapa sin egen evighet?