Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld, Ekerwald – bildning och lust, Det moderna projektet, Snipp, Snapp, Snut, Morran och Tobias – Som en skänk från ovan och Summerburst the 3D Movie är filmer ur årets repertoar, där huvudkaraktärerna följer sina inre kompasser och strävar efter att uppnå sin alldeles egen form av lycka och välmående. Med varierande framgång.

Att bara vara sig själv kan betyda så väldigt många olika saker – det kan vara en lycklig omedvetenhet, en oförmöghenhet att överhuvudtaget vara något annat än det man formats till, eller ett mycket målmedvetet sökande efter vad som definierar en.

Vi har samlat ihop filmerna under ett tema vi döpt till Bara vara sig själv, men låter dem även få komma till tals var och en för sig, här nedan.

Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld
Linda Hambäck
Premiär: 12 februari 2016

Dolores och Gunellen är väldigt olika. Ändå är de bästa vänner och bor tillsammans. En dag bestämmer sig Gunellen för att resa ut i världen. Dolores vill inte vara kvar själv, så för att Gunellen ska stanna kvar berättar hon allt hon vet om hår och bajs, döden, livet och kärleken. Men allt det här kanske bara gör Gunellen ännu mer nyfiken på att resa ut i världen?

Ekerwald – bildning och lust
Peter Östlund
Premiär: 23 mars 2016

Ekerwald – bildning och lust – Trailer from Guldbaggen on Vimeo.

Det moderna projektet
Anton Källrot
Premiär: 9 september 2016

Unga vuxna isolerade på en lantgård vill befria sig från hyperindividualismen. Sara och Simon initierade lägret ihop men snart börjar Simon mer likna en sektledare. Det moderna projektet är ett komiskt poetiskt drama om egot vs idealen och vår längtan efter mening i livet.

Snipp, Snapp, Snut
Maria Hulterstam, Cecilia Actis
Premiär: 23 september 2016

Tre figurer – Snipp, Snapp och Snut – lever ett härligt liv i en färgsprakande lervärld. Där plockar de glassar, kakor och ballonger från märkliga träd, konstruerar saker av ting de hittar, träffar läskiga, söta och tjatiga varelser, och ställs inför små problem som de löser genom klurighet och tur. Film för de allra minsta.

Morran och Tobias – Som en skänk från ovan
Mats Lindberg
Premiär: 26 oktober 2016

Efter en incident med en luftballongsbrännare råkar Morran och hennes son Tobias, två lite udda karaktärer på samhällets skuggsida, bränna ned det hus som varit deras hem i 34 år. Med en utbränd husvagn på släp fylld med sotigt bohag går flytten till det nya hem som de tilldelats av kommunen. Samtidigt som Morran ser chansen att ge henne och Tobias en möjlighet att starta om på nytt, så har Tobias mängder av kreativa idéer om hur han ska förbättra huset. Genom en rad slumpartade händelser tvingas den skeva duon en gång för alla ta itu med det förflutna.

Summerburst the 3D Movie
Levan Tsikurishvili
Premiär: 25 november 2016

Summerburst – the 3D movie har fångat Summerburst-festivalen på film. Summerburst är en festival som anordnas i Stockholm varje sommar och med hjälp av musik, artistintervjuer, bakom-scenerna material, bilder av den dansande publiken, konfetti och fyrverkerier har den byggts om till en filmupplevelse.