Filmerna När molnen skingras, Pojkarna, Ester Blenda, Alena och Kiki lyfter allihop en regnbågsflagga mot himlen. 

Från New York till svensk småstad, från 1914 till idag och från tonåringars identitetssökande till frampusslade livsöden – här visas fem olika sätt att undersöka, och ge plats åt, olika uttryck för sexualitet och identitet, kön och genus.

Vi har samlat ihop filmerna under ett tema vi döpt till Rainbow Power men låter dem även få komma till tals var och en för sig, här nedan.

 

När molnen skingras
Lasse Zackrisson
Premiär: 8 februari 2016

Berättelsen om Ulla Billquist, krigsårens mest berömda röst i Sverige, är ett kvinnoöde som inte berättats tidigare. Starka intressen verkade för att lägga ”locket på” hennes eftermäle när hon tog sitt liv mitt i berömmelsen. Tillsammans med Alice Babs, släktingar och vänner läggs ett indiciepussel som påminner om ett kriminaldrama. Varför orkade denna mytomspunna konstnärssjäl inte leva vidare?

 

Pojkarna
Alexandra-Therese Keining
Premiär: 19 februari 2016

En berättelse om systerskap och identitet, kärlek och förvandling. Och om att kön kanske är något vi skapar, inte något vi är.

 

Ester Blenda
Anna Hylander
Premiär: 1 juni 2016

Ester Blenda Nordström blev 1914 Sveriges första wallraffare. Hon skildrade Lappland, USA, Japan och Kamtjatka. Ett liv med ständiga uppbrott men den hemliga kärleken till Carin varade livet ut. Om kärlek, frihetslängtan, alkoholism och ensamhet.

 

Alena
Daniel di Grado
Premiär: 19 augusti 2016

Alenas liv är långt ifrån enkelt och det blir inte bättre när hon börjar på internatskolan Ekensberg, där hennes liv utvecklas till ett rent helvete. Hon blir direkt trakasserad av de snobbiga tjejerna från lacrosselaget med gängledaren Filippa i spetsen. Alenas bästa vän, Josefin, vägrar dock låta henne ta mer skit och om inte Alena gör något åt saken så kommer Josefin att rycka in, något som kan få ödesdigra konsekvenser för alla…

Alena är en ”Låt den rätte komma in”  möter ”Fucking Åmål” på ett fiktivt Lundsberg.

 

Kiki
Sara Jordenö
Premiär: 19 augusti 2016

Kiki-scenen är en subkultur och rörelse bildad av HBTQ-­ungdomar i New York. De finner i kiki-rörelsen en fristad från omvärldens rasistiska, homo- och transfobiska förtryck. Här finns alternativa familjesystem, mentorskap och vänskap – men även politisk kraft och ett sätt att ta makten över sitt liv.