Vi avslutar året med den sista delen i vår guide där vi går igenom det svenska filmåret 2015.

Utifrån årets inbjudan som ställer sig frågan ”Vilken svensk film är du?” går vi igenom de filmer som har haft eller kommer ha premiär 2015. Utforska guiden och illustrationen “Vilken svensk film är du?” genom att klicka här.
Testa även den digitala webappen av guiden här.

Prästen i paradiset
Kjell Sundvall
Premiär: 3 juli 2015

Äntligen stod prästen i predikstolen. eller också inte. Kjell Bergqvist som lagom försupen präst i Svenska kyrkan i Thailand, och han gör allt annat än håller i gudstjänster.

 

Så ock på jorden
Kay Pollack
Premiär: 4 september 2015

Så ock på jorden är en fristående fortsättning på Oscarsnominerade filmen Så som i himmelen. En berättelse om kärlekens, musikens och dansens kraft ätt förändra människor.

 

Flocken
Beata Gårdeler
Premiär: 11 september 2015

Ett litet svenskt samhälle som på ytan ser ut att vara en idyll. Men när 15-åriga Jennifer påstår sig ha blivit våldtagen av en skolkamrat ändras allt. Ryktet sprider sig snabbt i samhället. Och fler och fler blir övertygade om att Jennifer ljuger. Det blir början på en hetsjakt där ett helt samhälle vänder sig emot en ung tjej och hennes familj.

 

Tjuvheder
Peter Grönlund
Premiär: 16 oktober 2015

Tjuvheder är en socialpolitisk dramathriller om gatulangaren Minnas kamp för att överleva. En berättelse om samhällets brist på solidaritet och omgivningens syn på människor som inte kan leva upp till rådande normer. Är det möjligt att ställa sig utanför samhället?

 

Efterskalv
Magnus von Horn
Premiär: 20 november 2015

När John kommer hem till sin far efter att ha avtjänat tid i fängelse, ser han fram emot att börja sitt liv på nytt. Men i det lokala samhället är hans brott varken glömt eller förlåtet. Johns närvaro lockar fram det värsta i hans omgivning och aggressionen växer. Övergiven av sina tidigare vänner och de människor han älskar, förlorar John hoppet och blir alltmer desperat. Han lyckas inte lämna det förflutna bakom sig, och bestämmer sig för en konfrontation.

 

Det vita folket
Lisa Aschan
Premiär: 27 november 2015

Det vita folket utspelar sig på en plats som ser ut som ett fängelse men inte får kallas fängelse. Här hålls människor inlåsta i väntan på att deporteras. Från sekunden Alex anländer är hon fast besluten om att rymma.

 

Vilken film är du? Testa webappen här.

Se hela listan för långfilmspremiärer under 2015 här.

Tidigare delar:
Del 1.
Del 2.
Del 3.
Del 4.
Del 5.
Del 6.
Del 7.

Illustrationen är skapad av Martin Nicolausson, illustratör från Agent Molly & Co.