Vi fortsätter att räkna ner inför Guldbaggen 2016 genom att gå igenom det svenska filmåret 2015.

Utifrån årets inbjudan som ställer sig frågan ”Vilken svensk film är du?” går vi igenom de filmer som har haft eller kommer ha premiär 2015. Utforska guiden och illustrationen “Vilken svensk film är du?” genom att klicka här.
Testa även den digitala webappen av guiden här.

Storm över anderna
Mikael Wiström
Premiär: 6 februari 2015

Josefin Augusta föddes 1988 i Sverige. Samma år dog hennes faster Augusta i Peru. Tillsammans med Abimael Guzman hade fastern bildat rörelsen Sendero Luminoso och startat ett inbördeskrig som varade i 20 år. 2010 reser Josefin till Peru för första gången för att söka sanningen om sin faster. Resan förändrar hennes liv för alltid.

 

Miraklet i viskan
John O. Olsson
Premiär: 17 mars 2015

Bjarne och Malin bor vid Ljungans strand. På andra sidan älven bor Bjarnes svärfar Halvar som Bjarne aldrig dragit jämt med. Den nu tjugoåriga konflikten bottnar i klassmosättningar, förflugna ord och arvsfrågor som bl.a. rör åkeriet. En olycklig dag går Malin över älven för att förmå Halvar att borga för ett lån Bjarne vill ta.

 

Blodsystrar
Malin Andersson
Premiär: 25 september 2015

En film om Julia och Johanna, tvillingsystrar. Om systersymbios som ofrånkomligt ändras när vuxenlivet står för dörren, om det svåra i att skiljas för att hitta sig själv. En film om flickor fulla av obändig styrka och om kärlek som aldrig tar slut.

 

Himmel över Flogsta
Viktor Johansson
Premiär 16 oktober 2015

Himmel över Flogsta är ett annorlunda studentuppror. Studenter som inte kan sjunga “Den ljusnande framtid är vår” utan att kväljas. Studenter som hoppar av och istället blir vildar. Klättrar på väggarna och tycks gå tillbaks till apstadiet.

 

She is wild again tonight
Fia-Stina Sandlund
Premiär 13 november 2015

Skådespelaren Shira Niavarani och musikern Gustaf Norén möts i en ateljé i Brooklyn dagen innan de ska spela in radikalfeministisk tolkning av Fröken Julie. När regissören inte dyker upp spenderar de natten tillsammans. Det som börjar som ett professionellt möte mellan två politiskt medvetna unga artister utvecklas till ett maktspel där deras inre blottas. Har de kontroll över situationen eller faller de offer för Strindbergs förbannelse och kanske sin egen fåfänga?

 

 

Vilken film är du?

Se hela listan för långfilmspremiärer under 2015 här.

Tidigare delar:
Del 1.
Del 2.
Del 3.
Del 4.
Del 5.

Illustrationen är skapad av Martin Nicolausson, illustratör från Agent Molly & Co.