Näst på tur är del 4 av 8 i vår filmguide av det svenska filmåret 2015.

Utifrån årets inbjudan som ställer sig frågan ”Vilken svensk film är du?” går vi igenom de filmer som har haft eller kommer ha premiär 2015. Utforska guiden och illustrationen “Vilken svensk film är du?” genom att klicka här.
Testa även den digitala webappen av guiden här.

Min lilla syster
Sanna Lenken
Premiär: 18 september 2015

Stella är 12 år och på väg in i de spännande tonåren. Hon jämför sig med sin perfekta storasyster Katja, konståkningstalangen som lyckas i allt. Världen vänds upp och ner när Stella i hemlighet upptäcker att Katja brottas med en svår ätstörning. Sjukdomen får familjelivet att krackelera och Stella ställs inför svåra val. En film om fallna isprinsessor, systerrivalitet och drömmar som gått fel

Vinterboj
Frida Kempff
Premiär: 9 oktober 2015

I ett kylslaget Toronto kämpar en grupp sjuksköterskor för att ge socialt utsatta gravida kvinnor en möjlighet till ett nytt liv med sina nyfödda. Filmen är en poetisk berättelse om hopp och tillit. Om människorna bakom de ansikten många av oss väljer att inte se.

En underbar jävla jul
Helena Bergström
Premiär: 13 november 2015

En komedi om den nya alternativa familjen och hur olika familjesituationer/relationer ställs på sin spets under årets mest familjeheligaste dag.

En man som heter Ove
Hannes Holm
Premiär 25 december 2015

Ove, 59 år är för grannarna radhusområdets vresiga ordningsman. Men när höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt, att man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Cirkus Imago – en chans på miljonen
Morgan Alling
Premiär 6 februari 2015

Det är festival i staden. Gycklare, eldslukare och jonglörer trängs med publiken som jublar och skrattar. Men alla har det inte lika roligt, Dag är på flykt från den grymme cirkusdirektören Machiavelli. Med hjälp av sina nyfunna vänner Anna och Morgan lyckas han fly till Cirkus Imago. Men Machiavelli tänker inte ge upp jakten så enkelt.

Vilken film är du?

Se hela listan för långfilmspremiärer under 2015 här.

Tidigare delar:
Del 1.
Del 2.
Del 3.

Illustrationen är skapad av Martin Nicolausson, illustratör från Agent Molly & Co.