Vår nedräkning genom svenska filmåret 2015 fortsätter med guide 3 av 8.

Utifrån årets inbjudan som ställer sig frågan ”Vilken svensk film är du?” går vi igenom de filmer som har haft eller kommer ha premiär 2015. Utforska guiden och illustrationen “Vilken svensk film är du?” genom att klicka här.
Testa även den digitala webappen av guiden här.

 

Unga Sophie Bell
Amanda Adolfsson
Premiär: 23 januari 2015

Efter studenten börjar äntligen det hisnande livet! Så tänker bästa vännerna Sophie och Alice om den stundande flytten till Berlin. Men planerna krossas när Alice försvinner under oklara omständigheter. Amanda Adolfssons långfilmsdebut är den andra filmen som erhållit Stockholm filmfestivals långfilmsstipendium.

 

Cirkeln
Levan Akin
Premiär: 18 februari 2015

En natt när månen färgas röd befinner sig sex tonårsflickor i en övergiven folkpark, dragna dit av en mystisk kraft. De är “De utvalda”, en grupp häxor med magiska krafter, och måste lära sig samarbeta trots sina olikheter för att rädda världen.

My Life, My Lesson
Åsa Ekman
Premiär: 13 mars 2015

16-åriga Felicia vägrar gå till skolan om hon inte lyckas få till ögonbrynen om morgonen, men orsaken till detta går långt mycket djupare än fåfänga. När vi möter henne bor hon i ett skyddat boende med sin mamma och sina syskon och hon försöker så gott det går leva ett normalt liv. Samtidigt har hon svårt att nonchalera styvpappans kontaktförsök, trots att han regelbundet slagit hennes mamma under uppväxten och fortsätter att hota familjen.

 

Från djupet av mitt hjärta
Magnus Hedberg
Premiär 8 maj 2015

När allting känns svart som natten kan det vara svårt att hitta tillbaka både till sig själv och livet. För Madde är mörkret med henne var hon än går, men det finns ingenting hon hellre vill än att ta sig ur dimman. När hon får erbjudande att följa med sin kusin, kusinens pojkvän och dennes bäste vän på en naturskön helg med kanotpaddling bestämmer hon sig för att tacka ja. Men i vildmarken döljer sig ett annat mörker…

 

Jag är Ingrid
Stig Björkman
Premiär 28 september 2015

Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Hon föreslår att han ska “göra en film om mamma”. Genom Isabella får Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelares privata arkiv, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder. Resultatet är ett porträtt som skildrar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv.

Vilken film är du?

Se hela listan för långfilmspremiärer under 2015 här.

Läs även de andra delarna:
Del 1. 
Del 2.
Del4.

Illustrationen är skapad av Martin Nicolausson, illustratör från Agent Molly & Co.