Vi fortsätter att räkna ner inför Guldbaggen 2016 genom att gå igenom det svenska filmåret 2015.

Utifrån årets inbjudan som ställer sig frågan ”Vilken svensk film är du?” går vi igenom de filmer som har haft eller kommer ha premiär 2015. Utforska guiden och illustrationen “Vilken svensk film är du?” genom att klicka här.
Testa även den digitala webappen av guiden här.

I nöd eller lust
Kjell Sundvall
Premiär: 3 mars 2015

Isabella och Micke ska skilja sig just när de bjuds till systerdotterns tre dagars bröllopsfest. För att inte sprida dålig stämning kommer de överens om att spela fortsatt lyckligt gifta. Något de visar sig vara långt ifrån ensamma om att låtsas.

 

Förvaret
Anna Persson, Shaon Chakraborty
Premiär: 10 april 2015

Ett dokumentärt kammarspel inifrån Migrationsverkets låsta förvar där människor frihetsberövas i väntan på tvångsavvisning. Med unik access till en sekretessomgärdad plats skildras ett samtida drama ur både personal och migranters perspektiv.

 

Sextemplet
Johan Palmgren
Premiär: 9 april 2015

Christian, en 50-årig poolanläggare i Norrköping, har just drabbats av en katastrof. Hans swingers-klubb, Adam och Eva, har brunnit ned till grunden. Christian hade ett välrenommerat etablissemang där människor kunde träffas och ha sex. Så en dag bryts det melankoliska läget. Robin Karlsson äger den anrika teatern Arbis och behöver hyresgäster på grund av en katastrofal ekonomisk situation. Hans vision är att inreda den 400 kvadratmeter stora källaren och få teatern att leva. Samarbetet är snart i gång medan grannarna rasar över det nya sextemplet som vuxit fram.

 

Aerobics – A Love Story
Anders Rune
Premiär: 4 september 2015

Maria har en utvecklingsstörning och bor med sin överbeskyddande syster Helen. En dag träffar Maria den deprimerade TV-producenten Janne och de inleder en kärlekshistoria i hemlighet. En film om kärleken och rätten att få älska någon.

 

Glada hälsningar från Missångerträsk
Lisa Siwe
Premiär: 25 september 2015

Nadja är singel i storstan medan systern har familj i Norrbotten. Den biologiska klockan tickar och när adoptionsreglerna ändras har hon bara 30 dagar på sig att hitta någon att gifta sig med. Kanske finns han i Norrbotten?

 

LasseMajas detektivbyrå Stella Nostra
Walter Söderlund
Premiär: 16 oktober 2015

Valleby gör sig redo för kaféägarna Dino Paninis och Sara Bernards bröllop, och juniordetektiverna ska se till att ingenting går fel. Men när bröllopsparets respektive släkt anländer visar de sig tillhöra rivaliserande maffiafamiljer. När Panini-familjens kronjuveler försvinner tar sig LasseMajas detektivbyrå an fallet och inser snart att de själva är huvudmisstänkta.

 

Vilken film är du? Testa webappen här.

Se hela listan för långfilmspremiärer under 2015 här.

Tidigare delar:
Del 1.
Del 2.
Del 3.
Del 4.
Del 5.
Del 6.
Del 8.

Illustrationen är skapad av Martin Nicolausson, illustratör från Agent Molly & Co.