VINNARE

Katinka Faragó

Motivering lyder:

”Det sägs att bakom varje stor man står en kvinna. Den kvinna vi ikväll ska hedra med en Guldbagge har sannerligen stått bakom många män, och en och annan kvinna.

Redan som 14-åring började hon som scripta, och sedan dess hann hon arbeta med Ingmar Bergman i 30 år som scripta och produktionsledare.

Men inte bara den store Bergman uppskattade denna rakryggade och modiga yrkeskvinna, som inte räds att säga sanningar och därmed hjälpa oss andra att bli bättre.

Vi skulle kunna kalla henne för svensk filmbranschs ryggrad, för hon har jobbat med så många av våra stora regissörer; Alf Kjellin, Hasse Ekman, Vilgot Sjöman, Jan Troell, Gunnel Lindblom, Stig Björkman, Mai Zetterling, Kjell Grede, Colin Nutley och många fler. Fortfarande idag en högst aktiv, närvarande och intresserad filmälskare som redan 2009 tilldelades den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina insatser för svensk film. Kanske var det kvittot på tyngden i den egna biografin som hon skrev tillsammans med Birgitta Kristofersson: Katinka och regissörerna – 125 filmer och 55 år bakom kameran. Naturligtvis vill styrelsen för Svenska Filminstitutet i år hylla och hedra Katinka Faragó!”