Bland årets svenska filmer finns flera stycken där förutsättningarna för lycklig kärlek är dåliga, tilltrasslade och krympta av kulturella eller geografiska avstånd. Men ändå, finns det inte alltid en liten möjlighet, en smal strimma hopp, en chans för de kärlekskämpande att själva skapa sina lyckliga slut? Och i brist på det, åtminstone tröst? Ett frågetecken efter Omöjlig kärlek lägger ett förmildrande filter över ett tema som innehåller många strider för att få vara med den man är ämnad för.

I Tills Frank skiljer oss åt går Veras väg till den stora kärleken via den mer ljumma sorten. Missförstånd, lögner och beslutsångest gör allting svårt och invecklat, och den prekära situationen är väl bara en slalomport från att barka stavrätt åt helskotta.

Om en kärlek är förbjuden av de käras familjer, sätts känslorna verkligen på prov. Hur mycket kan uthärdas när allt behöver ske i hemlighet och så många måste övertygas? Eld & lågor skildrar omöjlig kärlek á la Capulet-Montague. Men kanske slutet blir ett annat än Romeo och Julias?

Vissa kärlekshistorier ter sig mer omöjliga för de som står utanför, än för de som befinner sig mitt i. Josefin och Florin, i filmen med samma namn, tror på att kärlek kan överbrygga olikheter och trotsa konventioner och ge alla inblandade ett bättre liv. Men det tvivel de utomstående känner, kan det leta sig in i förhållandet?

I The Heart is a Drum är förhållandet med hon, som han älskade så mycket, över. Han, som är musiker, börjar slå en repetitivt pulserande rytm på sina trummor och genom takten visualiseras känslan av att inte ge upp, att obönhörligt fortsätta sina försök att återvinna sin förlorade kärlek. Kanske lyckas han ändå inte, men beatet ger tröst, och blir känt över hela världen.

Ahmad Maryam utspelar sig i skuggan av ett brutalt krig. Ahmad lämnar sin älskade Maryam i Damaskus för att fly till Sverige och den som är närmast hans hjärta är plötsligt mycket långt borta. Samtidigt är hon fortfarande fången i krigets helvete. I kampen mot mörkret, kan kärlekens kraft segra?

 

Se alla trailrar i temat:

Tills Frank skiljer oss åt
Regi: Leif Lindblom
Manus: Peter Magnusson
Producent: Lena Rehnberg

Eld och lågor
Regi: Måns Mårlind och Björn Stein
Manus: Måns Mårlind
Producent: Kristina Åberg

Josefin och Florin
Regi: Joanna Karlberg och Ellen Fiske
Manus: Joanna Karlberg och Ellen Fiske
Producent: Anna Weitz

The Heart is a Drum
Regi: Jacob Frössén
Manus: Jacob Frössén
Producent: Dylan Williams och Jacob Frössén

Ahmad Maryam
Regi: Saleh Jamal Eddin
Manus: Saleh Jamal Eddin
Producent: Saleh Jamal Eddin