Vad ska du bli när du blir stor? Var ska du bo? Hur vill du leva ditt liv? Filmåret 2019 är fullt av unga människoöden. Påfallande många kretsar kring rörlighet. Långdistansförhållanden räddas av sms-kanonader. Geografiskt isolerade ungdomar hittar glädje i det lilla. En utrikesflytt ger nya möten och kändisskapets förlovade land lovar lycka. Så många resor att göra när en är i livets startgropar.

I Parning duggar de digitala avtrycken på sociala medier tätt. Nittiotalisterna Naomi och Edvin brottas med avstånd och intimitet i dejtingvärlden. De krymper geografiska avstånd, men kan de även påverka relationen?

Dokumentären Transnistra följer ungdomarna i en liten utbrytarrepublik i östra Moldavien. I centrum är 16-åriga Tanya som hänger med sina kompisar i öde landskap och på byggarbetsplatser, långt från vuxenvärlden.

I Pew Pew Pew drabbas ungdomar i Malmö av ett virus, efter press från Youtubes bildflöde och idéer om yta och framgång. Föräldrar tvingas ta ställning till silikonbröst och kortsiktiga framgångsrecept i ett informationssamhälle i utförsbacke.

Sabina från Rumänien kommer till Holmsund där hon blir vän med Elin. Sommarlovet hägrar och olika framtider verkar finnas för de båda – men framför allt kan de kanske hitta kraft i varandra. Till drömmarnas land blandar svensk sommaridyll med sorg, ilska och frågor om vilket håll en vill styra sitt liv.

De unga sahrawierna Sidahmed, Zaara och Taher bor i ett flyktingläger i Algeriet. Dokumentären Hamada visar en generation mitt i en politisk konflikt, men ändå med livsglädje och framåtdriv – som när Zaara ljuger till sig jobb med diverse olika påstådda kunskaper.

 

Se alla trailrar i temat:

Transnistra
Regi: Anna Eborn
Manus: Anna Eborn
Producent: David Herdies och Michael Krotkiewski

Till drömmarnas land
Regi: Victor Lindgren
Manus: Victor Lindgren
Producent: Therese Högberg

Parning
Regi: Lina Maria Mannheimer
Manus: Lina Maria Mannheimer
Producent: Mathilde Dedye och Isabella Rodriguez

Hamada 
Regi: Eloy Domínguez Serén
Manus: Eloy Domínguez Serén
Producent: Michael Krotkiewski och David Herdies

Pewpewpew
Regi: Sergey Vasiliev
Manus: Sergey Vasiliev
Producent: Sergey Vasiliev